Čista ljubav za čistije okruženje: Preduzetnica iz Vranja uz pomoć Mozzarta spojila biznis i ekologiju 1Foto; Promo/Mozzart

Miljana Mišić se u preduzetničke vode otisnula iz čiste ljubavi, a da u njima uspešno pliva omogućila su joj sredstva sa konkursa koji je Mozzart organizovao u saradnji sa Ministarstvom za rad i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost

Završila je studije u Beogradu, smer Ekologija, a zatim i stručnu praksu u Domu zdravlja u Vranju, u Sektoru za odlaganje medicinskog otpada.

Upravo je uvid u higijenu u domovima zdravlja inspirisao Miljanu da razmišlja o tome kako bi mogao da se ubrza i unapredi proces čišćenja, a ujedno smanji količina otpada koji se stvara.

Tako je nastala firma za čišćenje i uređenje stambenih i poslovnih prostora Bibi clean.

Čista ljubav za čistije okruženje: Preduzetnica iz Vranja uz pomoć Mozzarta spojila biznis i ekologiju 2
Foto; Promo/Mozzart

„Počela sam da istražujem da li postoji proces čišćenja tokom kojeg se ne koristi hemija i tako došla do moje omiljene mašine – paročistača. On radi na temperaturi od 190 stepeni Celzijusa i ubija bakterije i grinje, čime se smanjuju i alergijske reakcije ljudi. Došla sam na ideju da moja agencija ima ekološki karakter i da čišćenje bude mašinsko“, započinje Miljana priču o tome kako je uspela da svoju ljubav prema ekologiji pretoči u biznis plan.

„Zahvaljujući sredstvima koje sam dobila na Mozzartovom konkursu kupila sam profesionalne mašine. Odmah sam znala da želim da sve bude motorizovano što zahteva budžet koji ne bih mogla sama da obezbedim. Bez konkursa apsolutno ne bih mogla da krenem u priču koju sam želela – da to bude mašinsko čišćenje, da se što manje koriste džoger i sunđer, da sve mašina može da sredi. Na taj način se značajno skraćuje period čišćenja, što i te kako ide u korist korisnika, a tu je i ekološki aspekt koji se nikako ne sme zanemariti“.

Smatra da je Mozzartov konkurs sjajna ideja jer predstavlja ogroman podsticaj ženama koje sanjaju velike snove, a Miljana im poručuje da budu strpljive, uporne i istrajne.

„Pokretanje sopstvenog biznisa nije naivan proces, ali mislim da nema cenu kada možeš sam da iskombinuješ svoj dan, osmisliš svoje vreme, praviš krupne planove i napreduješ. Jeste stresno, ali je svakako predivno iskustvo. I ja učim kroz sve ovo, usavršavam se, razvijam nove ideje“, objašnjava Miljana zbog čega je neprocenjiv entuzijazam koji se rađa kada radiš posao koji si sam izabrao.

Čista ljubav za čistije okruženje: Preduzetnica iz Vranja uz pomoć Mozzarta spojila biznis i ekologiju 3
Foto; Promo/Mozzart

Posebno je raduje što konkursi ovog tipa pomažu mladima da ostanu u rodnom mestu i grade život u svojoj državi umesto da odlaze „trbuhom za kruhom“.

„Mislim da mladi sve više imaju potrebu za tim da ostanu ovde. I moje društvo bi volelo da ima takvu priliku, svi imaju ideje ali im nedostaje finansijski podsticaj. Konkursi poput ovog koji je Mozzart organizovao daju mladima šansu da ostanu u svojoj zemlji i da ovde zasnivaju porodicu. Svi mi sanjamo snove i nadamo se da će biti kako smo planirali. Još jednom se zahvaljujem kompaniji Mozzart koja je meni to omogućila“.

SEDAM ŽENA, SEDAM IDEJA, SEDAM ISPUNJENIH SNOVA – ZAHVALJUJUĆI KOMPANIJI MOZZART

Osim Miljane, Mozzart je snove ispunio i Jadranki Dimitrijević koja proizvodi žalfiju u Kleku, Jeleni Mlađenović koja je otvorila pekaru na Ubu, Dragani Simić koja izrađuje narodne nošnje u Ćićevcu, Ivani Cvetković koja proizvodi kraft pivo u Aleksincu, Nataši Janković koja pravi ušivne etikete za tekstilnu industriju u Šapcu i Lani Kurteš koja izrađuje sveće u Novom Sadu. Njihova jednoglasna poruka svim ženama preduzetnicama je da veruju u sebe i svoje ideje, a sve dok postoje kompanije koje to prepoznaju i podržavaju, snovi se mogu pretvoriti u realan i ostvariv biznis plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari