Aleksandar Jovanović Ćutafoto FoNet Aleksandar Barda

Predstavnici Ekološkog ustanka i stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine obratili su se javnosti vezno za navodi ugovor koji je vlast potpisala sa Džonom Rendonom, jednim od najpoznatijih američkih lobista, da lobira za Rio Tinto i sprovođenje projekta „Jadar“.

Govoreći o ovom ugovoru koji je objavio Ekološki ustanak, Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da Rio Tinto neće odustati od projekta „Jadar“.

„Nije samo Rio Tinto, ovde riju mnogi. Plan je da se Srbija preore, da se stanovništvo raseli, a oni koji su se nameračili na malu Srbijicu posisaju sve. Bio to litijum, zlato, bakar…“, rekao je Jovanović.

Povodom saopštenja premijerke Ane Brnabić u kojem je demantovala ova saznanja Ekološkog ustanka, Jovanović je rekao:

„Apsolutna je laž i neistina da Brnabić i Vučić ništa ne znaju o Rendon grupi. Ona se pravi blesava, što je zapravo njen posao. Kad god su građani želeli da saznaju šta je to Srbija potpisivala kad su u pitanju ovakvi projekti, nailazili su na zatvorena vrata“.

Podsetimo, Ekološki ustanak tvrdi da je nakon kraha dosadašnje politike kompanije Rio Tinto, aktuelna vlast odlučila da angažuje „Rendon Grupu“. Dostavili su dokument u kome je predstavljena „nova lobistička strategija“ za sprovođenje projekta „Jadar“. Vlasnik ove grupe Džon Rendon ima višedecenijsko međunarodno iskustvo u vođenju strateških preokreta i rehabilitaciji političkih odnosa i odnosa kompanija koje se bave eksploatacijom energenata sa građanskim društvom, navodi Ekološki ustanak.

„S obzirom na to da je dosadašnja politika kompanije Rio Tinto i Aleksandra Vučića doživela apsolutni krah i izazvala masovan otpor i sveopštu pobunu građana, učić se odlučio da angažuje gospodina Džona Rendona, jednog od najpoznatijih lobista američke vlade, koji je, između ostalog, radio kao izvršni savetnik Bele kuće, Ministarstva odbrane SAD i američke bezbednosne zajednice, predavač na Ratnom koledžu SAD i Univerzitetu nacionalne odbrane, albanskoj Akademiji oružanih snaga, Akademiji odbrane Velike Britanije“, navodi Ekološki ustanak.

Pitaju i zašto baš Džon Rendon i kakva je nova strategija za projekat „Jadar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari