Cvetković: Napravljen veliki iskorak u izgradnji infrastrukture u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković rekao je danas da je napravljen veliki iskorak u izgradnji infrastrukture, saopštilo je to Ministarstvo.

On je, na konferenciji „Jedan region, jedno tržište – Korak ka zajedničkom tržištu EU“ u Novom Sadu, rekao da je privreda Srbije doživela izuzetnu transformaciju prethodnih dvanaest godina.

„Prvo su napravljeni svi preduslovi kako bi imali direktne strane investicije i razvijali domaća preduzeća. Pre svega, velike iskorake napravili smo po pitanju infrastrukture, od kojih su pojedini u završnoj fazi“, rekao je on.

Što se tiče Zapadnog Balkana, odnosno inicijative Otvoreni Balkan, kako je istakao, država Srbija je centralna tačka tog procesa.

„Sve ono što se desilo po pitanju direktnih stranih investicija, smanjenja broja nezaposlenih, kapaciteta naše privrede, količine koju smo uspeli da proizvedemo, Srbija je sama sebi praktično postala tesna“, rekao je Cvetković.

Dodao je da je izuzetno bitno da se Srbija integriše u zajedničko tržište Zapadnog Balkana.

„Ovaj princip prepoznaje i Evropska unija i ona je na neki način pospešuje svojim aktivnostima“, rekao je Cvetković.

Ukazao je da je inicijativa Otvoreni Balkan značajna, jer između ostalog, omogućava ulazak u jednu vrstu jednostavnijeg transporta robe i prometa radne snage.

„Sa inicijativama i ugovorima koji treba da budu potpisani, regulisaće se i duži redovi, zastoji na graničnim prelazima, pa će fluktuacija robe i radne snage pre svega na Zapadnom Balkanu, a kasnije i prema Evropskoj uniji, biti uspešno realizovana“, ocenio je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari