Da li Beograd i Budimpešta mogu da „doskoče“ Bugarskoj zbog takse na transport gasa?

Ostavite komentar


  1. Pa ko onda pravi problem,i mala deca znaju,ako se gas kupuje na paritetu FCO granica Srbije onda svi troškovi kroz Bugarsku padaju na teret prodavca odnosno Gasproma

  2. Nećemo da uvodimo kontra mere jer bi naškodilo interesu EU. A Bugarska je ta EU i može da škodi Srbiji. ???!!

  3. Odmah uvesti sve takse na robu koja ide iz Bugarske kroz Srbiju i obratno pa nek idu kroz Rumuniju.

  4. Ako je povecana taksa za transport za 10 posto, ne moze cena gasa automatski biti skupla za 10 posto. Transport je samo jedna stavka u formiranju cene..
    Mozda moje znane „pogresno“? Hvala

  5. Ovaj Vuletic strucnjak nivoa Hepi analiticari. Cuj ne mogu. Jos ksko mogu sra hoce ako imaju podrsku SAD. A ne sumnjam da je imaju u ovom slucaju.

  6. Gde su sad oni ’genijalci’ koji su nam objašnjavali kako će se u EU smrzavati ili oni koji su nam objašnjavali kako će ‘turski tok’ da promeni stvari za Srbiju? Pogotovo me interesuju oni sto su navijali za Orbana, velikog prijatelja Srbije, koji će nam ‘pomoci’!
    Ne može nam ništa EU sto se ponašamo kao divljaci? Pitajte tog Orbana, on je vec u EU pa mu se ipak tresu gaće…

  7. Mogu naravno , obe zemlje da uvedu taksu na tranzit za bugarske kamione jer hteli ili ne moraju da prođu ili kroz Srbiju ili kroz Mađarsku. Alternativu nemaju.

  8. Pa ako je svaka zemlja suverena Bugarska do ostatka Evrope fizički ne može doći. Pa pošto su oba transporti gasa i dobara eto rešenja.

  9. Srbija i Mađarska bi mogle da uvedu taksu na transport bugarskih automobila kroz ove dve zemlje i to i uzosu kompenzacije troškova izazvanih bugarskim taksama za transport plina.

  10. Putarinu iskoristiti …neka uvedu tranzitni porez i Mađarska i Srbija za bugarske kamione i vagone. Mera važi dok Bugarska ne ukine porez na tranzit gasa koji naše dve države koriste. Porez na tranzit gasa uvodi Bugarska, a kontra potez je porez na tranzit bugarske robe da uvedu Mađarska i Srbija.

  11. Treba utrostručiti cenu korišćenja autoputeva u Srbiji, a onda svima osim Bugarima dati popust.

  12. Može, može, i to SAV saobraćaj Bugara( rečni,avionski,putnički ) oporezovati sa 1000€ po tonu ne samo tereta, nego i nosioca( brod,avion,kamion,auto) i to jasno i glasno VLADINOM UREDBOM po pravu RECIPROCITETA NA TRANSPORT.
    Semka im je uvek pokvarena bila i ostala vekovima .

  13. Bugarska?Ma nije valjda da verujete.Ameri ratuju sa Rusijom tudjim glavama i tudjim parama.Genijalno.Prvi u istoriji.

  14. @ Daca. 20. oktobra 2023. u 10.21
    Daco dušo, očigledno Vam je istorija bila omiljen predmet u školi…

  15. Nenad
    20. oktobra 2023. u 10.07
    Može, može, i to SAV saobraćaj Bugara( rečni,avionski,putnički ) oporezovati sa 1000€ po tonu ne samo tereta, nego i nosioca( brod,avion,kamion,auto) i to jasno i glasno VLADINOM UREDBOM po pravu RECIPROCITETA NA TRANSPORT.
    Semka im je uvek pokvarena bila i ostala vekovima .

    Al smo mi uobrazeni! Istorija nam je “besprekorna” a danasnja strategija nam je da deda odseče brk da naudi babi.
    Nikako da shvatimo da smo mali, beznačajni i zaostali. Svet bez nas može (bolje mu je) a mi živimo od svetske milosti. Osvestite se!

  16. Tihi sankcije EU se polako uvode, a mi umesto da trčimo ka EU , mi gledamo kako da sankcije izbegnemo. Usput „oslanjamo se“ na Mađarsku koja je već dovoljno prokažena od EU.

  17. Beograd o Budimpesta su do drzi korumpirsni,autokratski rezimi.Njihovi postupci odavno nikoga ne iznenadjuju.Ocuvanje vlasti,makar zrtvovali narod i drzavu.

  18. Gospodin Vuletić je potpuno u pravu jer Srbija ne kupuje gas od Bugarske, niti njoj plaća bilo kakav transport kroz Bugarsku. Ukoliko je Bugarska i uvela bilo kakvu taksu na transport gasa ona se može odnositi samo na onog ko nama isporučuje gas na paritetu „ulazna granica Srbije“, ali ne i na Srbiju koja taj gas dobija od isporučioca. Ono što je ovde mnogo zanimljivije je to što mi ne znamo šta piše u ugovoru izmedju Bugarske i onoga ko je gradio ovaj gasovod, i kako će se to odraziti na poštovanje medjunarodnih ugovora i moguće pravne posledice koje slede iz ovog postupka.

  19. Kada Rusija,neopravdano podigne cenu gasa,to vam ne smeta,ali kada neka drzava podigne cenu tranzita onda bi da ratujete?!?Ne pomaze “Pojas i put”u ovom slucaju?!?

  20. Kako da doskočimo? Lepo. Mi isto podignemu cenu transporta i madjari takodje,pa nek posle razmišljaju evropljani zašto im je skočila cena gasa

  21. Vidim ima ljudi što gore za Srbiju to bolje za nas a ko ste vi? Putujte dalje van Srbije. Da ostali mogu normalno da žive

  22. Doskočica za Bugare može da bude transport robe za i iz Bugarske kaao i ostali saobraćaj.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.