Danas isplata akontacije obeštećenja za više od 3.000 vlasnika oduzete imovine 1Ministarstvo finasija Foto: N1

Ministarstvo finansija isplatiće danas akontaciju obeštećenja u novcu za 3.462 vlasnika oduzete imovine, u iznosu od oko 4,6 miliona evra.

Isplate akontacija za restituciju se obavljaju na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrdjivanju iznosa obeštećenja, koje je donela Agencija za restituciju.

Iznos akontacije je 10 odsto od utvrdjenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovama bivših vlasnika, a isplata je u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Ukoliko je iznos obeštećenja manji od 1.000 evra, on će biti isplaćen u celosti, a ukupno ima 950 takvih rešenja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli se na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrdjenim udelima.

Planirano je da se ove godine na ime obeštećenaj bivšuh valsnika isplati ukupno više od 5,6 miliona evra.

Naredni krug isplate akontacije obveznicima čija rešenja postanu pravosnažna do 30. juna ove godine je 31. mart sledeće godine.

Izmenama i dopunama Zakona o izmenama i dopunama zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koje su usvojene u decembru 2020. godine, propisano je da se obeštećenje u vidu državnih obveznica Republike Srbije vrši emitovanjem obveznica, jednom godišnje za iznos obeštećenja koji utvrđuje Agencija za restituciju, na osnovu donetih rešenja o obeštećenju koja su postala pravnosnažna do 30. juna tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari