Danas protest zbog poskupljenja goriva 1Foto: EPA WAEL HAMZEH

Na poziv upućen preko društvenih mreža, danas bi širom Srbije, ali i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, valjalo očekivati protest nezadovoljnih vozača zbog poskupljenja goriva. Kada je o Srbiji reč, nakon poziva na protest protiv diktature, posle predsedničkih izbora, ovo je drugi put da se preko Fejsbuka građani pozivaju da iskažu nezadovoljstvo.

Upravo zbog nepoznatih organizatora, za sada se ne može proceniti koliki će odziv biti i da li to nosi bezbednosni rizik, s obzirom na to da su vozači pozvani da se u 17 časova zaustave gde god da su, „a najbolje u centru grada“, i da na sat vremena zatvore saobraćajnice.

Iako je gorivo poskupelo u čitavom regionu, u Srbiji postoje jaki razlozi da se zbog toga protestuje, jer su naše cene niže samo od albanskih. Danas je pre nekoliko dana ukazao da je od početka godine prosečna maloprodajna cena benzina viša za 6,1 odsto, ili 8,79 dinara po litru, dok je dizel poskupeo 7,5 odsto ili 11,3 dinara za litar. Gotovo polovina tog poskupljenja dostignuta je tokom proteklih mesec dana. Iako ni analitičari ne spore da je do tih kretanja na tržištu naftnih derivata došlo i zbog skoka cena na berzama kao i zbog rasta kursa dolara, ono što i organizatorima protesta, ali i građanima najviše smeta je što su u nove cene ugrađene i veće fiskalne obaveze.

Najavljene proteste za sada su podržale neke opozicione partije, među njima i Dveri, čiji je poslanik sa skupštinske govornice pozvao članstvo da se priključi „pobuni“. Kako će srpske vlast reagovati ukoliko bude masovnijeg zaustavljanja vozila i saobraćaja, za sada nema naznaka. Oglasio se samo predsednik Vučić, koji je, očigledno ljut, poručio građanima: „Nemamo ništa protiv bilo kakvih protesta, svi izađite, vičite, sa raznim parolama, ali nemojte da ugrožavate tuđe živote.“ U Republici Srpskoj, međutim, predsednik Milorad Dodik najavio je da će se policija suprotstaviti demonstracijama, jer se ne zna organizator i nisu prošle proceduru najavljivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari