Debata o ekonomiji: Opozicija smatra da je vlast kriva za inflaciju, vlast navodi da je ona uvezena 1Foto: printscreen / RTS

Kandidati opozicionih lista na parlamentarnim izborima ocenili su u večerašnjoj debati na Radio-televiziji Srbije da je potrebno promeniti ekonomsku politiku Srbije i da je vlast odgovorna za inflaciju, dok predstavnici vladajućih stranaka navode da je inflacija uvezena, ali da pada zahvaljujući potezima države.

Nosilac liste „Dobro jutro Srbijo“ Saša Radulović, predsednik stranke Dosta je bilo, ocenio je da je pitanje inflacije pitanje stanja u ekonomiji, ali i onoga što se dešava u svetu.

„Na ono što se dešava u svetu ne možemo da utičemo, međutim, možemo da utičemo na strukturu domaće privrede i na taj deo koji je najvažniji za Srbiju“, kazao je Radulović.

Ocenio je da Srbija mora da promeni ekonomsku politiku, navodeći da je ona bila pogrešno usmerena u poslednjih 20 godina.

„Ona je pre svega okrenuta privilegovanju stranih investitora. Naravno da je dobro da dobijamo strane investicije, ali sve te investicije nose i odliv kapitala“, rekao je Radulović i istakao da bi trebalo podstaći domaće privrednike, što država trenutno ne radi.

Kandidat za poslanika liste „Srbija protiv nasilja“ Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, naveo je da su cene hrane u Srbiji veće nego u Sloveniji ili Nemačkoj, iako su plate u Srbiji višestruko manje.

„To je najveći problem sa kojim se susreću građani Srbije. Svaki dan, svaka porodica – puka borba za preživljavanje“, naveo je Nikezić.

Prema njegovim rečima, pre 10 godina su za 1.000 dinara mogli da se kupe hleb, kilo brašna, kilo junetine, luka, litar mleka, kisele vode, ulja, puter i pavlaku.

„Danas vam za to treba 2.382 dinara. To je 140 odsto više. Svi u Srbiji znaju da plate i penzije nisu toliko porasle. Moramo staviti rampu na divljanje cena“, kazao je potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Odgovarajući Nikeziću, ministar finansija i funkcioner Srpske napredne stranke Siniša Mali naveo je da su plate porasle 27,2 odsto u realnom iznosu, penzije 24,5 odsto, a minimalna zarada 25 odsto iznad nivoa inflacije, a da se politika aktuelne vlasti zasniva na podizanju životnog standarda građana.

„Sa jedne strane na rastu plata i penzija, minimalne zarade i zaposlenosti, a sa druge strane na velikim kapitalnim investicijama“, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, kao rezultat toga, Srbija će ove godine imati rekordan BDP – više od 69 milijardi evra.

„Uprkos najvećoj ekonomskoj krizi u svetu nakon Drugog svetskog rata. Ta ekonomska kriza za posledicu ima i inflaciju i cenu. Ona nije nešto što smo mi proizveli, uvezena je“, rekao je Mali i dodao da se sledeće godine očekuje da inflacija u Srbiji bude 3,5 do četiri odsto.

Kandidat za poslanika Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović, koji je i direktor preduzeća „Srbijagas“, kazao je da je inflacija najvećim delom bila uvezena.

„Mnogo malo smo mi u ovakvim ekonomskim uslovima u Srbiji mogli da kažemo da smo mi krivi“, rekao je Bajatović.

Naveo je da su mere Narodne banke Srbije dobre, da se ne štampaju pare, ne koriste se devizne rezerve, a dinar je stabilan.

„Sa druge strane, mi imamo deficit u razmeni sa inostranstvom, a veće su nam investicije koje dolaze u Srbiju i to je dobro dok to pokrivamo“, kazao je Bajatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari