Decenija najsporijeg rasta Srbije u regionu

Eurostat objavio ključne statističke pokazatelje zemalja kandidata za članstvo u EU

Ostavite komentar


  1. Pa kako ovu nasu bandu nije stid da nas sedam godina glodju i lazu nas o nekom napretku?

    1. Niko te ne laze ceo svet je u zabludi samo sto kod nas moze da pise i da prica ko sta hoce bez odgovornost i kad uporedis sve privatizacije i pomoc sto je stizala posle pada milosevica gde je zavrsila. Ne zivite u zabludi i sve novine pisu dabise prodale neka novine objave statistiku od 2000god

    2. AV ZLATNO DOBA, ova katastrofa koja nas je zadesila zadnjih 7 godine se ne moze porediti ni sa jednom prirodnom katastrofom.

      1. Katastrofa je najezda skakavaca, sedam jahača apokolipse, kuga, sida, drugi svetski rat, udar asteroida.
        Ovo što je nas zadesilo je nešto mnogo gore.

  2. Kada se upoređuje BDP naravno da „stojimo prilično dobro“ isto kao i sa izvozom, ali to nije uspeh Srbije nego stranih investitora, koji su (po Vučićevim rečima) već otkupili 200 privrednih subjekata od kojih je Vučić otvorio 100 lično za medije. Dakle prodali smo Zastavinu proizvodnu liniju slovenicima za staro gvožđe, poklonili JAT, Etihadu, šelezaru Smederevo kinezima, NIS Rusima… i hvalimo se da „srbija“ „ima“ BDP i „izvoz“. Pri tome većina stranih investitora se finansira subvencijama iz gudžeta a mi samo dobijao „perje“ da se „okitimo“. Zanimljivo je da autor teksta nije uporedio sa „rastom“ BDP i rast javnoog duga koji se za „srbiju“ povećao sa ~8 milijardi evra (koliko su penzioneri ostali dužni što su se zadužili još u „sretnom socijalizmu“) na ~24 milijarde evra za koju se plaća godišnja kamata iz budžeta milijardu evra. Dakle napreduju firme koje smo poklonili budzašto, dajemo im za džabe struju, paru, vodu, ne plaćaju poreze, plaćamo im radnike kroz „subvencije“ iz budžeta, a oni na kraju iznesu profite iz Srbije, ali mi „imamo BDP“. Vučićeva administracija hvalići „tuđe konje“ pravi „konjinama“ celo stanovništvo. Inače eurostat objavljue podatke koje je autor koristio svake godine i redovno ih ažurira, i šteta što nije autor dao upoređenje o odnosu „našeg“ BDP i javnog duga, koji se drastično ne slaže sa neistinitim izjavama Vučića i ministra finansija Siniše Malog, čija najnovija ordinarana glupost uopšte nije našla na reakciju „ekonomske javnosti“ a ni „fiskalnog saveta“ da nam je „učešće javnog duga u BDP“ u martu 50.6% što bi značilo na godišnem nivo da nam je „rast“ BDP 450%

    1. Vesna, na koji nacin ste izracunali da je ucesce javnog duga u BDP-u u visini od 50.6% jednako godisnjem rastu BDP-a od 450%? Ne bavim se politikom nego ekonomijom i iskreno verujem da nemate pojma o cemu pricate.

      1. Pstavljaš pitanje pogrešnoj osobi. Naš ministar finansija Siniša Mali je u svojoj zadnjoj izjavi, koju nisi pročitao jer se „ne baviš politikom“, izjavio da je 31.marta 2019 učešće javnog duga u BDP 50.6 procenata. A ako ti to nije bilo jadno iz prethodnog komentara, onda, vrati pare nastavnici srpskog i matematike, a sa ekonomijom imaš veze jer si prošao pored Ekonomskog fakulteta, kad si preskakao šine „da te ne udari struja“ kada si došao u Beograd. Svaki ekonomista koji se profesionalno bavi svojim poslom još od „seče starih finansijskih direktora“ 70tih ne samo da prati propise, nego i izjave političara koji su relevantni za dnonošenje propisa, da bi znali šta će da ih sačeka u sledećem obračunskom periodu. Još neko pitanje?

        1. Moderator mi je obrisao odgovor, pa evo ga opet. I bice ga opet, ukoliko moderator nastavi sa brisanjem.

          Na moje pitanje odgovarate vredjanjem, verovatno zato sto nikakve argumente nemate. Sto se srpskog jezika tice, ne kaze se „u svojoj zadnjoj izjavi“, vec „u svojoj poslednjoj izjavi“, te je potpuno jasno da nemate zavrsen ni osmi razred osnovne skole. A verovatno i vozite kola koja imaju poslednju, a ne zadnju vucu, jer razliku ocigledno ne razumete. Sto se preskakanja sina tice, rodjen sam u Beogradu i uveravam vas da nemam nadmen odnos prema ljudima sa sela, za razliku od vas (namerno napisano sa malim „v“). Postoji velika razlika izmedju seljaka i seljacine, a vi dobro razmislite kojoj kategoriji pripadate. „Ucesce javnog duga u BDP-u“ kao termin nije izmislio nas ministar sa laznim doktoratom, a po svemu sudeci izneti podaci su tacni:

          https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

          Jos uvek niste objasnili kako ste izracunali da je ucesce javnog duga u BDP-u u visini od 50.6% jednako godisnjem rastu BDP-a od 450%? Znate li statistiku kretanja javnog duga? Znate li iznos BDP-a u proteklim godinama? Ocigledno ne znate ama bas nista, osim da vredjate druge ucesnike diskusije.

  3. Sve su to neke statistike gde svako prezentuje ono što mu odgovara. Realno stanje je nikada gore, čak bih pristao i da se Sloba vrati samo da ovi odu, a možda, tu leži zec!

  4. Dovoljan je pokazatelj da putnik namernik prodje centrom grada i vidi ono sivilo i onaj užas od Bezistana, trga Pašića pa dalje.
    Čak i tamo gde je potrebno nekoliko hiljada evra da se ulepša fasada niko ne ume da se seti (ovo važi i za vlast i za gradjane).
    Kao da svi uživaju u sivilu, prljavobelim nijansama i ružnoći.

    To bi i afrička plemena zakačila lijane,popeli si i ulepšali. Držite to kao muzej ružnoće, ne umete da uvidite i popravite nešto što traži minimalni trud i novac. Ima mali milion načina da se ulepša centar grada i niko ništa ne preduzima decenijama . Evo opet sadite javor i ostale ružnjikave sadnice koje ne daju nikakav estetski doprinos u hladnim mesecima, nego kao u horor filmu štrče sa sivim granama.
    Probudite se, valjda neko nešto kapira od vas 2 miliona.
    Netalentovana masa.

    1. А када се преуређују Трг Републике, поправљају фасаде, реновира Топличин венац, праве улице…….,онда су то непотребни радови који сметају грађанима (нарочито у центру), они их прекидају, нападају раднике и све то уз подршку општинских функционера централне општине. Они беже од новог, јер су њихови (лични) приходи угрожени…..

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.