Deceniju i po od donošenja Ustava Srbije nije rešeno pitanje finansiranja Vojvodine 1foto: R. B.

Predsednik Vojvođanske partije i pokrajinski poslanik Aleksandar Odžić izjavio je nedavno da je Vojvodina ponovo zakinuta umanjivanjem budžeta ispod ustavne granice od sedam odsto.

Budžet pokrajine, kako tvrdi, umanjen je zbog toga što se različito tumači ustavna odredba o tome da je budžet Vojvodine najmanje sedam odsto budžeta Republike Srbije.

Iako je u roku od dve godine od donošenja Ustava 2006. godine, trebalo da bude donet Zakon o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine, to se nije dogodilo.

Prema tumačenju autonomaških stranaka, sedam odsto se računa od ukupne sume koja se slije, ali i potroši u državi, dok vlast navodi da se „vojvođanski procenat“ računa u odnosu na poreske prihode, što je znatno manja osnovica.

„Pre pet godina, u decembru 2016. organizovali smo protest u Beogradu i Ustavnom sudu podneli zahtev za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o budžetskom sistemu koji je smanjio osnovicu za obračun vojvođanskog budžeta. Ni posle punih pet godina nismo dobili nikakav odgovor od najviše sudske instance u republici. Jasno je da se krši Ustav, a sud to ne sme da napiše“, ocenjuje za Danas portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

On podseća da je zbog pasivnosti pokrajinske administracije, LSV 2019. godine Narodnoj skupštini podnela predlog Zakona o finansiranju APV, ali je on glatko odbijen.

Zbog toga, kako kaže, iz godine u godinu dolazimo u situaciju da Vojvodina ne dobija Ustavom zagarantovanih najmanje sedam odsto.

„Ove godine je to 5,81 odsto, nekad bliže pet, nekad šest procenata, ali nikada nije dostignuto sedam procenata. Iz godina u godinu Vojvodini se zakida 25 i više milijardi dinara i za 15 godina od kako je donet Ustav, to je sigurno ukupno preko 400 milijardi dinara“, uveren je Marton.

„Nijedna vlast u Beogradu ne želi da reši to protivustavno stanje, jer je očito da je u interesu da se razvija Beograd. Budžet Vojvodine ove godin je 88 milijardi dinara, a Beograda skoro duplo veći, a uz to su mu redovna davanja Vlade iz budžetske rezerve, masovni su kapitalni projekti u glavnom gradu, a Vojvodini ne mogu da se reše osnovni problemi kao što je pijaća voda za oko 700 hiljada stanovnika. Jednostavno, ne postoji ni minimum volje da se ovaj problem reši i već 15- tak godina trpimo potpuno neustavno stanje u vezi sa finansijama Vojvodine“, zaključuje Marton.

 

Veći rebalans pokrajinskog budžeta

Samo posle mesec dana od donošenja budžeta pokrajine za ovu godinu, Pokrajinska vlada utvrdila je predlog odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine, kojim se aktuelni budžet uvećava za 729,5 miliona dinara i povećan je na 89,14 milijardi dinara, saopšteno je iz Banovine.
Konstatovano je da je iz prošle godine preneto dodatnih 1,46 milijardi dinara.
Deo novca biće usmeren za poslednju fazu projekta automatizacije protivgradne odbrane u Vojvodini, a drugi deo će biti uključen u tekuću budžetsku rezervu, saopštila je Pokrajinska vlada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari