Detaljan spisak šta moramo da imamo u kući u slučaju restrikcija struje: Sveće su tek poslednja stavka 1Foto: Pixabay/LN_Photoart

Cela Evropa se priprema za moguće restrikcije struje tokom predstojeće zime.

Poznato je da je i u Srbiji jako teška situacija u energetskom sektoru, naročito ako se zna da je Elektroprivreda Srbije potpuno devastirana u vreme direktora Milorada Grčića i da bi snabdevanje strujom bilo otežano čak i da nije ceo kontinent zapao u problem.

Zato su mnogi mediji uveliko počeli da prave liste neophodnih stvari koje treba imati u kući u slučaju restrikcije, a ovaj spisak je preporuka nemačkog ministarstva energetike.

Topla odeća i novac bitniji od sveća

Zanimljivo je da sveće, na koje većina pomisli kada se pomene nestanak struje, uopšte nisu prva stavka na listi, već tek poslednja. Prva stavka je topla odeća, jer je za domaćinstva čije grejanje zavisi od električne energije bitnije da ukućani sačuvaju toplotu tela nego da se vide u mraku.

Kao bitna stvar navodi se i da treba da imate kod kuće dovoljno novca u gotovini, pošto je izvesno da u celom kvartu neće raditi bankomati, a u prodavnicama takođe nećete moći karticom da izvršite plaćanje.

Društvene igre za prekraćivanje vremena

Izdvaja se i da treba imati radio aparat na baterije radi informisanja, pošto je moguće da i signal mobilne telefonije bude u prekidu ukoliko predajnici ostanu bez struje, a samim tim možete ostati uskraćeni za praćenje informacija na internetu.

Na sveće treba gledati kao na prvenstveno pomoćno sredstvo za snalaženje, mada se zbog bezbednosti pre preporučuje upotreba baterijskih lampi.

Ovo je preporučena lista neophodnih stvari za domaćinstva u slučaju restrikcija struje:

* Topla odeća
* Dovoljno novca u gotovini
* Baterijska lampa
* Radio na baterije
* Dovoljno baterija u rezervi
* Rešo na plin
* Sveće
* Sredstvo za gašenje požara
* Kutija s neophodnim lekovima na dostupnom mestu (pošto je u mraku nekad teško pronaći ono što se traži)
* Opciono treba pripremiti knjige, društvene igre i druge stvari za prekraćivanje vremena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari