Prva dugoročna prognoza o tome kakva zima čeka Evropu i Srbiju: Da li nas čeka polarna ili prosečna zima 1Foto: EPA-EFE/Jessica Pasqualon

Meteorolški servis Severe Weather Europe (SWE) objavio je prvu dugoročnu vremensku prognozu za narednu zimu.

Dok cela Evropa strahuje da li će imati dovoljno energenata, malo koji meteorološki centar se usuđivao da tokom leta objavi prognozu kakva će biti naredna zima.

Meteorološki servis SWE prvi je objavio model prognoze za narednu zimu u Evropi odnosno za period od decembra do februara, piše Indeks.hr.

Prema njihovom modeluu Evropi se ove zimske sezone očekuju prosečne zimske temperature, bez natprosečnog zimskog pokrivača.

Temperature će samo na mahove biti ispod proseka, ali nas generalno prema tvrdnji SWE očekuje umerena do blaga zima. U srednjoj i zapadnoj Evropi očekuje nas prosečna količina padavina.

Prva dugoročna prognoza o tome kakva zima čeka Evropu i Srbiju: Da li nas čeka polarna ili prosečna zima 2
Foto: EPA-EFE/ANSA/CLAUDIO PERI

Prognoza za jugo-istočnu Evropu, u koju spada i Srbija, kaže da će zima takođe biti prosečno hladna, ali sa nešto većom količinom padavina. Prognoza SWE tvrdi da će kiša biti češća od snega, odnosno da će visina snežnog pokrivača u gradovima istočne Evrope ove zime biti manja od prosečnog.

Kako se na području jugo-istočne Evrope predviđa veća količina kiše, nije isključeno da dođe do plavljenja područja koja su inače sklona poplavama.

Prognoza temperature za jugostičnu Evropu kaže i da bi manji od prosečnog trebalo da bude broj ledenih dana, kada živa u termometru pokazuje ispod nula stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.