Devizne rezerve u septembru 16,5 milijardi evra 1foto Aleksandar Roknić Danas

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 16,5 milijardi evra i bile su za 626,7 miliona evra više nego na kraju avgusta, saopštila je Narodna banka Srbije.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 13,55 milijardi evra što je za 420,1 milion evra više nego mesec dana ranije.
Kako se navodi u saopštenju, povećanje deviznih rezervi najvećim delom je rezultat akivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, pošto je priliv po osnovu kupovine deviza bio 525 miliona evra.

Obevzene rezerve banaka povećane su za 199 miliona evra, dok je neto priliv od upravljanja deviznim rezervama 88,4 miliona evra.

Istovremeno po osnovu otplate deviznih kredita zabeležen je odliv 193 miliona evra.

Na međubankarskom deviznom tržištu u septembru obim prometa iznosio je 852,3 miliona evra i bio je za 44 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,1 milijardi evra.

Vrednost dinara prema evru u septembru ostala je gotovo nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 480 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 425 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari