Digitalna Srbija: Domaći startapi privukli 123 miliona evra investicija 1Foto: Digitalna Srbija

Domaći startapi privukli su samo prošle godine više od 123 miliona evra investicija, a više od polovine startapa koji su učestvovali u istraživanju Inicijative Digitalna Srbija procenjuju da će njihov biznis u 2022. porasti za 50 odsto.

Analiza, koju je Digitalna Srbija uradila u saradnji sa USAID-om, pokazala je i da prosečan osnivač startapa u Srbiji ima između 30 i 40 godina, diplomu visokog obrazovanja i prethodno iskustvo rada u korporaciji ili vođenja sopstvenog biznisa.

“U našem istraživanju učestvovalo je 150 startapa koji planiraju da u 2022. ukupno zaposle više od 800 ljudi. I u pogledu biznisa i u pogledu novih radnih mesta indikovani rast ekosistema dostiže 50 odsto u samo jednoj godini.

To potvrđuje naš stav da su znanje i inovacije najveća prilika za Srbiju i da startap ekosistem može biti motor razvoja domaće privrede i ekonomije”, ističe direktor Inicijative „Digitalna Srbija” Nebojša Bjelotomić.

Inicijativa „Digitalna Srbija” objavila je danas sveobuhvatan izveštaj Startap Skener 2022, koji nudi detaljnu analizu okruženja u kome posluju inovativne domaće tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište.

U istraživanju je učestvovalo više od 150 domaćih startapa, od ukupno 360 koliko se procenjuje da je aktivno u lokalnom ekosistemu.

Ova analiza je pokazala i da gotovo 69 odsto startapa još nije profitabilno, da više od polovine njih plasira svoj proizvod na tržištu EU, a da je svaki peti onsivač startapa povratnik iz inostranstva.

„Zahvaljujući podacima koje smo prikupili i obradili, stvoren je preduslov da prepoznamo koje su jake strane našeg ekosistema, a koje to oblasti zahtevaju ulaganje dodatnog napora. Na primer, 20 odsnivača startapa čine žene, a skoro trećina startapa ima u osnivačkim timovima i muškarce i žene, što je više od evropskog proseka. Dve trećine startapa u svom osnivačkom timu imaju i osnivače koji dolaze iz netehničkih oblasti”, kaže Bojana Tomić Brkušanin, direktorka Projekta „Preduzmi ideju”.

Istraživanje je, ističe ona, pokazalo relativno slab uticaj formalnog obrazovanja na kreiranje i motivisanje kadrova i osnivača, kao i manjak usklađenosti programa podrške sa potrebama startapa, što pokazuje u kom pravcu bi trebalo da usmere svoje napore u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari