Direktor osumnjičen da je izvlačio pare iz preduzeća pa s njima kupovao akcije 1Foto: FoNet/MUP (Arhiva/ Ilustracija)

Sednica Skupštine akcionara akcionarskog društva Duvanske Čoka zakazana pre mesec dana juče je iznenada otkazana, odnosno odložena za 14. jun.

Razlog je neuobičajen, generalni direktor kompanije je uhapšen.

Naime, u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Uprave kriminalističke policije uhapšen je P. S. (77) generalni direktor Duvanske Čoka zbog sumnje da izvršio krivično delo zloupotrebu službenog položaja, uz pomoć još jednog lica i predsednika Skupštine akcionara te kompanije.

Pored njih uhapšen je i N. S. (52), odgovorno lice u firmama Bas kompjuters i Sekjuriti zbog saučesništva u pranju novca.

Oni se terete da su “raznim malverzacijama stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 60,26 miliona dinara i tako oštetili budžet Republike Srbije”, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Oni su prema navodima poreske i kriminalističke policije tokom 2019. godine napravili više fiktivnih ugovora namenskog karaktera o zajedničkoj proizvodnji duvana, kupovini opreme i usluga, kao i pomoći porodicama zaposlenih. Na osnovu tih ugovora oni su skidali novac sa računa preduzeća i prebacivali na lične račune uhapšenih osoba.

Na kraju sav taj novac je prebacivan na račun direktora Duvanske koji ih je onda iskoristio za kupovinu akcija tog preduzeća.

Naime, do 2019. godine Predrag Stojanović dugogodišnji direktor Duvanske, još od 1979. godine, bio je vlasnik 58,64 odsto akcija zajedno sa suprugom, sinom, ćerkom i još dva povezana lica.

Oni su u proleće dali ponudu za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara po ceni od 8.953 dinara po akciji. Pred kraj godine kupili su i nešto više od 3,8 odsto akcija koje su pripadale PIO fondu pa su postali vlasnici 94,49 odsto akcija društva.

„Ko želi da nam proda akcije, može. Naša želja je da posle preuzimanja akcija nastavimo da ulažemo u Duvansku industriju Čoka“, rekao je Stojanović pre tri godine tokom preuzimanja.

Kompanija je prošle godine ostvarila 3,5 miliona evra prihoda, što je rast od čak 32 odsto u odnosu na prethodnu godine. Međutim, neto dobit od 47.000 evra što je za 87 odsto manje nego 2020.

Nismo uspeli da dobijemo komentar nadležnih iz ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari