Direktor projekta „Jadar“: Pokušaćemo da ubedimo novu Vladu i građane da im je ovo u interesu 1Foto:N1

Izvršni direktor Rio Tintovog projekta „Jadar“ Čad Blevit za N1 kaže da ta kompanija nema garancije niti uveravanja Vlade Srbije da će projekat „Jadar“ biti moguće izvesti. Kako kaže, pokušaće da ubedi novu Vladu i građane Srbije da je to u njihovom interesu.

„Dogovor ne postoji. Nema ničega novog. Ne možemo ništa da učinimo dok nova Vlada ne bude formirana. I zaista je na građanima Srbije i na Vladi da odluče da li je ovaj projekat dobar za region Loznice i da li je dobar za Srbiju. Verujemo i 100 odsto smo sigurni da možemo da ispunimo sve standarde zaštite životne sredine i da donesemo korist za sve i to na siguran način“, rekao je on.

Kako je dodao, njihova namera je da razgovaraju sa svim zainteresovanim stranama.

„Kao što ste videli večeras, večeras smo imali 110. sesiju dijaloga. I jedinu u kojoj nismo mogli da imalo taj dijalog. Mi nismo rekli samo da poštujemo pravo na mirni protest, više od toga mi smo pozvali protivnike projekta da uđu, uključujući i narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćutu. On se složio da uđe i mislim da je video šta se dogodilo“, rekao je on.

Mnogi učesnici dijaloga nisu mogli da uđu u zgradu na današnju prezenataciju u Valjevu, tvrdi.

„Ako nemamo dijalog zasnovan na činjenicama i ako ne možemo da odgovorimo na pitanja, a mi to radimo poslednjih 7 ili 8 meseci. Imqali smo razgovore sa ukupno 3.000 ljudi širom Srbije, najviše u lozničkom kraju. I mogu da nas pitaju bilo koje pitanje, da iznesu svoju zabrinutost. Mnogo informacija smo objavili na našem veb sajtu. Otvoreni smo za razgovor zasnovan na činjenicama. Protivnici projekta koriste dezinformacije i ono što smo videli večeras, da budem iskren, jeste medijska predstava“, smatra on.

Prekinuta prezentacija

Podsetimo, kompanija Rio Tinto danas je u Valjevu zakazala prezentaciju na koju su bili pozvani, kako su naveli, predstavnici lokalnih zajednica.

Međutim, ispred hotela u Valjevu, kako je javio reporter N1, pojavili su se i brojni građani i ekološki aktivisti, koji su zahtevali da uđu.

Po ulasku, došlo je do meteža tokom kog su aktivisti i građani predstavnicima kompanije poručili da ne žele projekat „Jadar“, a jedan od njih je, kako je zabeležila kamera N1, poručio:

„Ja ne želim da vi budete ovde, ali ja odavde nemam gde da odem. To je velika razlika, ja nemam gde da odem“, rekao je jedan od aktivista predstavnicima kompanije, dok su ostali vikali „napolje“ i „marš iz Srbije“.

Na snimku se takođe vidi transparent na kome piše „Vlast je vaša, ali zemlja je naša“.

Kako dodaje reporter N1, ono što nije jasno zbog čega nije bilo dozvoljeno da mediji prenesu celoj ovoj prezentaciji, ako je zaista reč o, kako tvrde iz Rio Tinta, projektu koji treba da doprinese Srbiji.

Aleksandar Jovanović Ćuta i okupljeni ekološki aktivisti rekli su za N1 uoči ovog događaja da nastavljaju da prate sva dešavanja vezana za Rio Tinto, jer su uvereni da na projekat nije (kako je tvrdila bivša premijerka Ana Brnabić) stavljena tačka, već zapeta.

Kompanija Rio Tinto je nakon neuspelog događaja izdala saopštenje u kom su naveli da protivnici projekta „Jadar“ ne žele razgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari