"Dižu kvalitet ponude, ali mali broj njih nudi balkansku ili tradicionalnu kuhinju": Sve više restorana iz Srbije u Mišlenovom vodiču, ali i dalje se čeka zvezdica 1Foto: Canva/Danas Ilustracija

Čuveni Mišlen uvrstio je u svoj gastronomski vodič za 2024. godinu 22 restorana iz Beograda što je za četiri više nego prethodne godine.

Osim toga, od sledeće godine dva restorana će nositi oznaku „Bib Gourmand“ koju zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

Goran Petković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu ističe da je korisno za bilo koju destinaciju na svetu pa i za Srbiju da ima restorane koje preporučuje Mišlenov vodič.

„Broj restorana na ovoj listi se uvećao i sada je to uočljiva lista na kojoj se nalaze 22 izvrsna restorana. Nažalost, nijedan od tih restorana još uvek nema Mišlenovu zvezdicu i to ostaje vlasnicima i šefovima restorana kao zadatak za budućnost. Ipak, treba imati u vidu da iako rastući segment klijenata koji traže restorane u Mišlenovom vodiču i dalje nije veliki i zapravo je pitanje strategije razvoja Srbije kao destinacije da li će taj segment posetilaca biti naš ciljani segment i ako hoće onda je nužno značajno preurediti ukupnu turističku ponudu koja tome za sada nije prilagođena. Restorani na spisku svakako podižu kvalitet ponude na destinaciji, ali vrlo mali broj njih nudi balkansku ili tradicionalnu kuhinju što dodatno odudara od tradicionalnog predstavljanja Srbije kao destinacije dobre domaće hrane, domaćih prirodnih sastojaka i gastronomskog nasleđa. Dakle, vrlo je pozitivno da raste broj restorana preporučenih od renomiranog Mišlenovog vodiča, ali je pitanje strategije turizma Srbije i ciljanih segmenata šta sa tim spiskom raditi kako ga uobličiti i šta podržavati (internacionalnu kuhinju, kuhinju sa Dalekog istoka, evropsku kuhinju ili tradicionalnu kuhinju sa ovih prostora)“, napominje Petković koji je svojevremeno bio državni sekretar za turizam.

"Dižu kvalitet ponude, ali mali broj njih nudi balkansku ili tradicionalnu kuhinju": Sve više restorana iz Srbije u Mišlenovom vodiču, ali i dalje se čeka zvezdica 2
Foto: Shutterstock/Foxys Forest Manufacture

Za Miodraga Popovića, predsednika Turističke organizacije Beograda (TOB), rast broja restorana u prestižnom vodiču je značajna stvar za promociju Beograda.

„To je vrlo značajno za turističku ponudu Beograda. Ljudi žele da vide šta to Mišlen preporučuje. Naravno, očekujemo i da dobijemo prvu Mišlenovu zvezdicu.

To bi učinilo mnogo za promociju grada. Za Beograd je svaka godina od 2018, sem 2020. bila bolja od prethodne. A jedan segment tržišta prati i Mišlenove preporuke“, poručuje Popović.

Milijanko Portić, profesor na katedri za gastronomiju, odseka za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog falkulteta u Novom Sadu smatra da je za uspeh u ugostiteljstvu važno da restoranima upravljaju školovani ljudi.

„Moramo da idemo napred i restorane treba da vode pismeni ljudi. Naša katedra je jedina katedra za gastronomiju u Jugoistočnoj Evropi. Nemamo nijednog svršenog studenta da nema posao, već vrlo brzo postaju menadžeri u Srbiji ili inostranstvu“, ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari