Đaković: Odluka o zabrani izvoza biće preispitana u najkraćem roku 1Foto: Privatna arhiva

Vlada Srbije juče je donela odluku o privremenoj zabrani izvoza pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe, kao i suncokretovog ulja, a iako nije određeno koliko će zabrana da traje, stav je da se odluka preispita u najkraćem roku, kaže za Danas savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

On za naš list kaže da da je poenta da se sagleda cela situacija, da se ne desi da dođe do destabilizacije kompletnog tržišta.

“Zato je odlučeno da se uvede zabrana, jer su to uradile i Mađarska, Ukrajina, Rusija je to najavila, dok se ne vidi šta će biti na tržištu. Savet izvoznicima je da sačekaju i nadamo se da to neće dugo trajati”, ističe Đaković.

On kaže da nema potrebe za panikom ni među izvoznicima, ali ni među građanima jer imamo gotovo 900.000 tona pšenice u rezervi. Osim pomenutih poljoprivrednih proizvoda, država nije planirala da uvodi zabranu izvoza za druge proizvode.

Zabranu izvoza najavio je još u utorak uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da nema izvoza ulja, pšenice, kukuruza i brašna, te da će ga imati više nego dovoljno i za nas i za region.

Protiv zabrane izvoza bili su i izvoznici pre svega pšenice i kukuruza, ali i sami poljoprivrednici. Oni su kao najbolje i najracionalnije rešenje videli uvođenje izvoznih kvota.

Tokom prošle godine Srbija je izvezla proizvode u vrednosti od 4,2 milijarde evra, najviše povrće i voće, kao i žitarice, pšenicu i kukuruz. Kukuruza je Srbija prodala tokom 2021. za 468,4 miliona evra, malina za 361,5 miliona evra, pšenice za 215,9 miliona evra, a cigareta i duvana za 359,1 million evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari