Đedović Handanović razgovarala sa misijom MMF o planiranim kapitalnim investicijama u energetici 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović danas je sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu razgovarala o planiranim velikim investicijama u energetici, saopštio je njen kabinet.

Ona je istakla da su ta ulaganja deo širih investicionih planova Vlade, kao i da su deo programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

„Prioritetne projekte utvrdili smo Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture do 2028. godine sa projekcijama do 2030, koje je Vlada usvojila u junu prošle godine, a što je bio jedan od zahteva MMF-a“, rekla je ministarka.

Ocenila je da je efikasna realizacija investicija u narednih pet do deset godina ključna za ostvarivanje strateških ciljeva države u energetskom sektoru, čemu, kako je rekla, treba da doprinesu i reforme energetskih kompanija koje su u toku.

Ministarka je dodala da će ostvarivanje visokih stopa privrednog rasta u budućnosti zahtevati više električne energije za potrebe privrede.

„Zato su nam neophodni novi energetski kapaciteti i te potrebe sagledavamo kroz strateške dokumente i planiranje investicionih prioriteta“, rekla je Đedović Handanović.

Kako je navedemo u saopštenju, posebno važni projekti su izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja će povećati skladišne kapacitete energetskog sistema i omogućiti efikasnu integraciju novih solarnih i vetroelektrana, kao i projekat samobalansiranih solarnih elektrana snage jedan gigavat, koji će uključiti izgradnju baterijskih skladišta.

„Za ovaj projekat izabran je strateški partner, konzorcijum predvođenim kompanijom ‘Hyundai Engineering’, a država trenutno pregovara sa finansijerima kako bi obezbedila najpovoljnije finansiranje“, piše u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o novim metodologijama za određivanje cena električne energije i prirodnog gasa za privredu, za koje će, kako je najavljeno, u narednom periodu biti završene odgovarajuće analize u saradnji sa energetskim kompanijama.

Misiju MMF, koja boravi u Beogradu do 26. marta povodom treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom, predvodi Donal Mekgetigan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari