Đedović Handanović: Za nedelju dana oko 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa za 1.000 dinara tokom grejne sezone 1Foto: Miroslav Dragojević

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je u prvoj nedelji nakon izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu blizu 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa za 1.000 dinara za električnu energiju, koje će važiti tokom grejne sezone, saopšteno je iz tog ministarstva.

„Blizu 87.000 penzionera koji primaju penzije niže od 21.766,26 dinara dobilo je po službenoj dužnosti umanjenje na računima za električnu energiju za 1.000 dinara od oktobra do marta sledeće godine i to već u prvoj nedelji primene izmenjene Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Jedini uslov jeste da se brojilo vodi na njihovo ime. Očekujem da će njihov broj rasti u narednim danima“, rekla je ona za televiziju „Pink“.

Ona je dodala da je pre stupanja na snagu izmenjene Uredbe 72.000 građana ostvarilo status energetski ugroženog kupca i time pravo na umanjenje računa do 50 tj. 60 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

„Za samo nedelju dana praktično smo duplirali taj broj. I nije kraj. Domaćinstva i penzioneri i dalje mogu da se prijave kako bi ostvarila pravo na značajnu olakšicu“, istakla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da i ove grejne sezone racionalnom potrošnjom energije građani mogu ostvariti značajne popuste na računima za električnu energiju.

„Država je prošle godine omogućila popuste za racionalnu potrošnju energije do 30 odsto, dok će u ovoj grejnoj sezoni moći čak da prepolove svoje račune. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto. Takođe, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energije uz nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija. Kada svemu tome dodate popust na izmirenje računa na vreme, možete prepoloviti svoj račun za struju“, rekla je Đedović Handanović.

Govoreći o stanju u „Elektroprivredi Srbije“, ministarka je izjavila da smo, zbog pokrenutih promena, tokom prethodnih meseci od onih koji su se predstavljali zaštitnicima EPS-a mnogo puta slušali kako Vlada ima nameru da privatizuje EPS.

„Kao što sada vidite, sve su to bile besmislice. Naš cilj je da stabilizujemo i modernizujemo EPS, da imamo bolje upravljanje, da povećamo efikasnost i poboljšamo rezultate. Novi Nadzorni odbor je uspostavljen sa domaćim i stranim ekspertima i predstavnikom zaposlenih, konkurs za novog generalnog direktora je u toku, EPS izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima na vreme, ali je pred nama još mnogo posla. Neophodan je dobar plan restrukturiranja i transformacije, i da se on sprovede ali to, ponavljam ne znači privatizaciju, to znači bolje upravljanje! Akumulacije i deponije su pune, a remonti završeni, dosta kapitalnih projekata se privodi kraju. Ono gde EPS mora biti efikasniji je proizvodnja uglja ali to zavisi od dosta faktora“, poručila je Đedović Handanović.

Ona je izjavila da se u sredu ili četvrtak očekuje finalizovan izveštaj Republičke rudarske inspekcije o tragediji u rudniku Lubnica kod Zaječara i da je JP PEU „Resavica“ donelo odluku o hitnoj vanrednoj kontroli mera i procedura zaštite i bezbednosti u svim rudnicima.

Podsetila je i da su radnicima JP PEU „Resavica“ početkom godine uvećana primanja za 12,5 odsto, kao i da je država povećala subvencije za to preduzeće za 17 odsto za ovu godinu i da će nastaviti da zahteva podizanje mera bezbednosti na radu u svim rudnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari