Đedović Handanović: Zamena starih brojila doprinosi štednji energije, manjim gubicima na mreži i očuvanju životne sredine 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će zamena starih brojila za digitalna, pametna brojila, koju je počela da sprovodi Elektrodistribucija Strbije (EDS), doprineti smanjenju gubitaka električne energije i njenoj racionalnoj potrošnji, kao i očuvanje životne sredine.

„Trenutno su na mreži u Srbiji, od oko 3,7 miliona brojila, oko 157.000 digitalna, pametna brojila, što je manje od četiri odsto. Iz sredstava donacije EU, plan je da se ugradi više od 400.000 pametnih brojila“, rekla je ministarka na konferenciji „Kako pametna digitalna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju elektroenergetski sistem“ u organizaciji portala „Energija Balkana“.

Prema njenim rečima, cilj je da se do kraja ove godine ugradi oko 90.000 brojila, a do danas je urađeno 45 odsto predviđenog.

„Očekujem da će u toku naredne godine plan biti ispunjen“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da je za prvu fazu zamene brojila, zahvaljujući donaciji IPA fondova EU obezbeđeno 110 miliona evra, a zamena je počela najpre u najvećim gradovima – Beogradu i Novom Sadu.

Paralelno se radilo, kako je navela, na obezbeđivanju dodatnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Kako je objasnila, ta dodatna ulaganja od oko 120 miliona evra će omogućiti da se ide ka cilju da se zameni oko 80 odsto postojećih brojila pametnim brojilima do kraja ove decenije.

„Građeni u ovom procesu neće imati nikakve troškove, a imaće brojne koristi. Svi podaci biće na jednom mestu, moći će da prate svoju potrošnju, uoče kad i kako mogu da štede energiju, a sam sistem će pratiti promene u očitanim podacima i ukazivati na eventualne kvarove ili probleme koji će moći brže da se otklone“, kazala je Đedović Handanović.

Dodala je da će to takođe uticati i na smenjenje komercijalnih gubitaka jer će daljinski moći da se isključuju ili uključuju potrošači, što trenutno nije moguće za najveći deo mreže.

„Instalacija digitalnih brojila ima značajnu ulogu i kod kupaca-proizvođača električne energije, odnosno svih domaćinstava koji iz obnovljivih izvora proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, kako bi mogli da upravljaju tom potrošnjom“, kazala je ministarka.

Ona je podsetila i da poslednjih decenija nije bilo ulaganja u prenosni sistem i da je trenutno počela najveća investicija u niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu u poslednjih 30 do 40 godina.

„Gubici na našoj mreži u prethodnim godinama su iznosili između 11 i 13 odsto u proseku, a to je i dalje visok nivo u odnosu na Evropu. Naš cilj je da te gubitke u narednim godinama svedemo na osam odsto, što je prihvatljivo u našim uslovima“, kazala je ministarka.

Specijalista za pametne merne sisteme u Elektrodistribucije Srbije (EDS) Saša Marčeta kazao je da su trenutno u Srbiji od ukupno 3,7 miliona brojila, više od 60 odsto klasična mehanička brojila, što znači da je 60 odsto domaće merne infrastrukture zastarelo i procene su da zbog toga EDS gubi još dva odsto.

On je istakao da se ugrađuju brojila domaćih proizvođača koji su pobedili na tenderu, a domaće firme izradiće i softver potreban za funkcionisanje.

Dodao je da će ovim projektom biti omogućeno uvođenje daljinskog očitavanja brojila, što će doprineti eliminisanju grešaka koje su se mogle javiti.

„Uvođenje pametnih, digitalnih brojila doprineće energetskoj efikasnosti i potrošača i samog sistema EDS-a, jer će potrošači kada kompletna infrastruktura bude implementirana imati uvid u svoju potrošnju i moći će njome da upravljaju, dok će EDS korišćenjem podataka sa tih brojila moći da optimalizuje upravljanje niskonaponskom mrežom, što smanjuje neizbežne tehničke gubitke“, kazao je Marčeta.

On je objasnio da kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili stanje brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži, a pametna brojila omogućavaju da ne bude krađe struje.
Marčeta je precizirao da je u Beogradu u prvoj fazi predviđena zamena oko 317.000 brojila, a u Novom Sadu više od 65.000, kao i 37.000 izmeštanja mernih mesta širom Srbije, ali i zamena 49.000 industrijskih brojila.

„Industrijska brojila predstavljaju 1,5 odsto ukupnog broja brojila u sistemu, a kroz njih protiče 40 odsto energije i imperetiv je da se taj protok stavi pod kontrolu“, kazao je on.

Naveo je i da je EDS pokrenuo projekt zamene brojila u saradnji sa EBRD i EIB.

Kako je objasnio, kredit od 40 miliona evra EBRD biće upotrebljen za zamenu 140.000 brojila u Nišu i po 30.000 brojila u Čačku i Kraljevu.

Prema njegovim rečima, sredstvima EIB od 80 miliona evra će se finansirati zamena oko 370.000 brojila u Užicu, Jagodini, Subotici, Vranju, Zaječaru, Kruševcu, Somboru i Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari