Đedović: Ljude za EPS tražimo i van granica Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da se za Elektroprivredu Srbije (EPS) i van granica traže pravi ljudi, a da efekte promena očekuje za 12 meseci.

„Očekujem da, ako u EPS-u budu pravi ljudi na pravim mestima, koje tražimo i na međunarodnom tržištu rada, da će se efekti promena videti za 12 meseci“, rekla je Đedović u intervjuu Blicu.

Dodala je da će od uspešnosti kompanije zavisiti i visina poskupljenja struje u novembru, a da se ministarstvo trudi da to bude minimalno kako bi maksimalno zaštitilo građane i privredu.

Ona je rekla da je bilo potrebno devet godina da se sprovede obaveza iz Zakona o energetici iz 2014.

„U prvih šest meseci od formiranja novog ministarstva napravili smo prvi, ali veoma važan korak ka reformisanju EPS-a, uz podršku Vlade i predsednika Vučića“, rekla je Đedović.

Naredni korak će, prema njenim rečima, biti uspostavljanje nove upravljačke strukture i profesionalnog menadžmenta.

Suština promena, kako je ocenila, „nije u promeni nekih imena, već načina rada i veće odgovornosti u jednom od najvažnijih preduzeća u državi u kome pre svega treba da se zna ko i šta radi i kome za to odgovora“.

Priprema se, kako je rekla, plan prioritetnih investicija u energetici kojima će biti definisani projekti koji su ključni za sigurnost snabdevanja.

Đedović je rekla da u unutrašnje sukobe delova sindikata ne bi „ulazila“, i da je lično trpela pretnje na sednicama.

„Kroz dijalog (sa sindikatima) postignuta su rešenja koja će zaštiti interese zaposlenih, koji će imati i svog predstavnika u Nadzornom odboru (NO) umesto blokade procesa, insistiranjem na pitanjima koja su u nadležnosti Vlade i nemaju nikakve veze sa interesima zaposlenih, niti sa ulogom sindikata. Pitanja zaposlenih se rešavaju kroz Kolektivni ugovor, a ne kroz Statut“, rekla je Đedović.

Podrazumeva se, kako je rekla, da promene mnogima ne prijaju jer se boje za fotelje i privilegije i da se zato i manipulisalo lažnim informacijama u javnosti.

Ona je rekla da promena pravne forme nema nikakve veze ni sa privatizacijom, niti sa viškom zaposlenih i da privatizacije neće biti, a da je suština promena da se pokaže da država može biti vlasnik EPS-a, kao profitabilne kompanije.

Na kritike da će Skupštinu predstavljati samo jedan član, predstavnik države, Djedović je rekla da je EPS u svojoj istoriji imao Skupštinu sa jednim članom.

„Sastav skupštine odražava vlasničku strukturu, a u EPS-u je država 100 odsto vlasnik. Skupština imenuje NO i prenosi najveći deo nadležnosti na njega, a on određuje strategiju i poslovne cilјeve i odgovoran je za ostvarivanje“, rekla je Đedović.

Ona je rekla da „ko će biti na čelu Skupštine odrediće Vlada i da ima logike da to bude resorni ministar, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama“.

„Kod ove odluke presudni su interesi države, a ne politički. Da se hteo zadržati politički uticaj, napravila bi se Skupština sa dosta članova. Za većinu strateških odluka koje donosi Skupština, potrebna je saglasnost Osnivača, odnosno Vlade“, rekla je Đedović.

Dodala je da norveški stručnjaci rade na reformisanju Srbijagasa u skladu sa akcionim planom koji je usvojila Vlada.

„To je i obaveza i prema EU i međunarodnim partnerima. Sa norveškim konsultantima razmatraćemo kako da Srbijagas učinimo efikasnijim. EDS i Srbijagas su javna preduzeća kojima je potrebno restruktuiranje da bi postali profitabilniji. Konačna rešenja će zavisiti i od Zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države, koji će uskoro biti usvojen“, rekla je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari