Đedović: Srbija teži da korišćenjem obnovljivih izvora energije brže postane energetski nezavisna 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

U uslovima energetske krize, kad sve zemlje nastoje da se što više oslanjaju na sopstvene energetske resurse i Srbija teži da kroz veće korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije brže postane energetski samodovoljna i nezavisna, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović na regionalnog konferenciji „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“.

„Srbija ima 270 sunčanih dana, procene kažu da imamo 600 kvadratnih kilometara krovova. Ukoliko bismo na samo 10 odsto te površine postavili solarne panele moglo bi se instalisati šest gigavata (GW)“, rekla je Đedović, a saopštilo to ministarstvo.

Dodala je da se vetroparkovi mogu graditi u rejonima istočne Srbije, Braničevskom okrugu i Banatu.

Srbija je, kako je rekla, potpisnica Pariskog klimatskog i energetskog sporazuma i Deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i na putu je zelene energetske tranzicije.

Vodeći se time Srbija, prema njenim rečima, preduzima sve potrebne mere kako bi tranzicija ka čistoj energiji bila finansijski i socijalno održiva i pravedna.

Korišćenje pretpristupnih fondova i drugih izvora finansiranja koje obezbeđuje Evropska unija predstavlja, kako je rekla, važan instrument u bržem razvoju energetskog sektora i diverzifikaciji izvora finansiranja investicija u energetici.

Na panelu su, osim ministarke Đedović, učestvovali i zamenica premijera i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku, zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za ekonomiju Fatmir Bitići, državni sekretar ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore Admir Šehmanović i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Na marginama konferencije koju je organizovala ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji i BiH, Đedović je razgovarala sa predstavnicima norveških energetskih kompanija „Emergy“ i „Statcraft“.

Kompanija „Emergy“ posluje u Srbiji 12 godina i radi na projektima vetroparkova u Banatu, a državna kompanija „Statcraft“ je najveća evropska kompanija za obnovljive izvore energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari