Čak i poslovično skeptični MMF predviđa rast bruto društvenog proizvoda u Srbiji za dva odsto u 2017. godini, ali ja lično procenjujem da će taj rast biti dostignut već 2016. Istovremeno, očekujem da će i javni dug Srbije do 2017. godine biti sveden na 77 ili 78 odsto BDP. Mislim da je to za jedan mandat više nego što je bilo ko mogao da očekuje – izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova u borskoj topionici.


On je najavio da će pravi efekti rasta BDP-a biti vidljivi 2016, a temelje se na početku rada Železare Smederevo punim kapacitetom u maju naredne godine, a i drugi kompleksi poput Fabrike u Priboju, petrohemijskog kompleksa, Azotare i MSK-a u Kikindi počeće sa intenzivnijom proizvodnjom.

– Čak i ako ne budemo uspeli da rešimo Cerovo, Borsku jamu i Majdanpek, zarađivaćemo 10, 12 ili 14 miliona evra na godišnjem nivou kada topionica u Boru bude završena – rekao je Vučić i dodao da je topionica za njega najvažnija, jer će i ona donositi profit, takođe već 2016.

On je istakao da je Vlada ispunila obavezu prema RTB-u, isplativši 30 miliona. Potrošnja tog novca se precizno kontroliše i „nema više mogućnosti da novac ode na drugu stranu“. Podsetimo, nova topionica bi sa hladnim probama trebalo da počne do kraja godine, a njena izgradnja će koštati više od 250 miliona evra.

Neće biti oštećenih u slučaju Srpske banke

– Uskoro će se izaći sa preciznim podacima o gubitku Srpske banke i mogu da garantujem da tu neće biti oštećenih, posebno ne u namenskoj industriji i u Novom Sadu, koji su veliki deponenti. Država će naći najbolje rešenje za sve i ne postoji bilo kakav razlog za strah – rekao je Vučić i dodao da je „taj slučaj pokazatelj od čega se srpska privreda leči, jer je samo u toj banci izgubljeno od 40 do 50 miliona evra, i još po toliko i u nekim drugim bankama“, naglašavajući da se to događalo „jer je neko podmićivao direktore i poslovodne odbore u tim bankama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari