Do kraja godine još 250 megavata iz obnovljivih izvora 1

Srbija se orijentiše ka sve većoj proizvodnji struje iz obnovljivih izvora pa će tako do kraja ove godine na mrežu biti priključeno novih 250 megavata dobijenih iz zelenih izvora….

…uglavnom iz energije vetra. Takođe, i u narednoj godini očekujemo da će iz obnovljivih izvora biti obezbeđeno dodatnih 250 megavata struje – istakao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, u video-obraćanju prisutnima na konferenciji Partnerstvo za bolju budućnost „Energetski efikasna Srbija“ održanoj u Beogradu u organizaciji Adrija medija grupe.

Bilo je predviđeno da ministar Antić učestvuje na toj konferenciji ali se zbog puta u Sofiju, gde prisustvuje samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, prisutnima obratio putem ranije snimljene video-poruke. Antić je istakao da su pored razvoja obnovljivih izvora energije osnovni prioriteti u energetskom sektoru Srbije održavanje postojeće infrastrukture i razvoj energetske efikasnosti.

– Značajne uštede smo postigli kada je reč i o štednji energije i u svim objektima u zemlji u kojima je unapređena energetska efikasnost nivo uštede je dostigao oko 40 odsto – istakao je Antić.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike, istakao je da se najveći deo proizvedene struje u Srbiji dobija iz uglja, a deo i iz velikih hidroelektrana.

– Trudimo se da obnovljive izvore energije koristimo u što većem procentu, ali treba naglasiti da na duge staze, zbog ograničenosti kapaciteta, oni ne mogu da budu potpuna zamena za ugalj koga u jednom trenutku više neće biti već samo dopuna. Zbog toga će Srbija u narednom periodu biti pred izazovom da iznađe rešenja za alternativni energent koji bi zamenio ugalj – navodi Banjac.

Odgovarajući na pitanje kako bi se Srbija snabdevala prirodnim gasom u slučaju da Rusija prestane sa transportom „plavog energenta“ preko teritorije Ukrajine Milan Zdravković, izvršni direktor Srbijagasa, ističe da se intenzivno radi na izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom i da se očekuje da taj gasovod bude pušten u upotrebu 2022. godine.

– Pored toga u planu je povećanje skladišnih kapaciteta u Srbiji, odnosno izgradnja još jednog skladišta gasa kapaciteta postojećeg u Banatskom Dvoru kao i jednog manjeg skladišta u okolini Beograda. U ovom trenutku se rade analize o mogućnosti proširenja gasovoda „Turski tok“ na teritoriju Evrope to jest Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije. To bi svakako bila dobra vest za našu zemlju, ali da bi se to ostvarilo potrebno je između ostalog da pojedine zemlje postignu dogovor po tom pitanju u prvom redu Turska i Bugarska – kaže Zdravković.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, naglasio je da je prirodni gas energent 21. veka i da je jedna od njegovih prednosti ta što ga ima u velikim količinama u gotovo svim delovima sveta.

– Potrebe Evrope za gasom su sve veće, a jedini pravac iz koga mogu da redovno dobijaju potrebne količine je Rusija. Ne postoji realna alternativa ruskom gasu, potrošačima u Evropi je potreban i uveren sam da će projekat izgradnje gasovoda „Južni tok“ u budućnosti ponovo biti aktuelan, to jest da će biti izgrađen kao što je bilo planirano – zaključuje Vuletić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari