Kredit za izgradnju novog bloka TE Kostolac B, koji su dogovorile Vlada Srbije i kineska Eksim banka u iznosu od 608,26 miliona dolara, izuzetno je povoljan, a omogućiće stabilnost našeg energetskog sistema i snabdevanja strujom, rekao je juče u Skupštini Srbije Aleksandar Antić, ministar energetike, pozivajući poslanike da podrže sporazum o ovom kreditu.

Raspravljalo se i o izmenama Zakona o privrednim društvima, koje su, kako je rekao ministar, neophodne zbog otklanjanja mogućnosti negativnih posledica po Telekom Srbije. Podršku predloženim zakonima najavili su poslanici vladajuće koalicije, dok su parlamentarci Demokratske stranke najavili da će glasati protiv prodaje Telekoma Srbije na način kako je to najavila republička vlada.

Govoreći o sporazumu s Kinezima o zajmu, ministar Antić je objasnio da će ovim sredstvima biti izgrađen novi blok snage 350 megavata i proširen kop Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje i naveo da je rok otplate 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina, a da je kamatna stopa 2,5 odsto godišnje. Antić je istakao da je to izuzetno važna investicija za Srbiju, za naš energetski sistem, ali i za novi privredni rast, dodajući da je to prvi veliki energetski objekat, koji će biti izgrađen posle više od dve decenije. Ministar je naveo i da će izgradnja novog bloka TE Kostolac B doneti 500 novih radnih mesta.

Obrazlažući predložene izmene Zakona o privrednim društvima, Antić je rekao da je njima predviđeno da „akcionarsko društvo koje nije javno, odnosno nije na berzi, može da zadrži do 20 odsto sopstvenih akcija, umesto do 10 odsto, kako je sada.“

On je istakao: „Važno je da ova izmena bude usvojena do 25. januara, kako bi se broj akcija i vlasnička struktura Telekoma Srbije sačuvali na sadašnjem nivou i da ne bi došlo do poremećaja u bilansima ove kompanije.“ Ministar je objasnio i da ako izmene Zakona budu usvojene do tog datuma, zakon neće morati da važi retroaktivno, kao što je ranije objavljeno.

Željko Sertić, ministar privrede, rekao je da će do kraja ovog meseca biti raspisan tender za izbor privatizacionog savetnika za Telekom Srbije i dodao: „Privatizacioni savetnik će odrediti najbolji model za prodaju Telekoma. Vlada u ovom trenutku ne razmišlja o prodaji većinskog ili manjinskog dela paketa akcija, već želi da od eksperata na svetskom nivou dobije predlog šta je najbolje.“ Sertić je dodao i da će tender za prodaju Telekoma biti raspisan do kraja leta.

Poslanik DS Goran Ćirić rekao je tokom rasprave da za tu stranku Zakon o privrednim društvima nije prihvatljiv i da ga neće podržati, jer se to radi neposredno pred isticanje trogodišnjeg roka.

„Mi smo protiv prodaje Telekoma Srbije kakvu je najavila Vlada i nećemo podržati ove izmene Zakona. Iz Vlade Srbije stvara se atmosfera da je domaći menadžment nesposoban da razvija svoje telekomunikacione kapacitete“, rekao je Ćirić i dodao da je potrebno dati šansu sadašnjem menadžmentu te kompanije, jer „nije moguće na tržištu sa jakom konkurencijom razvijati kompaniju kada 70 odsto ukupne dobiti od 140 miliona evra mora da se uplati u budžet“.

Ćirić smatra i da će Telekom morati da uzme kredit da bi uplatio deo dobiti u budžet. Za DS je nesporno da je potrebno štititi interese Telekoma, jer je on neophodan Srbiji.

Za Dijanu Vukomanović, šeficu poslaničkog kluba SPS, zakoni na dnevnom redu predstavljaju kontinuitet reformi i politike štednje, jer se štedi na svakom dinaru. Ona je posebno naglasila povoljne uslove kineskog kredita za ojačanje energetske stabilnosti zemlje i isto tako veći stepen stabilnosti Fonda za razvoj, jer je njime predviđeno da Srbija više ne izdaje garancije, što će doprineti fiskalnoj stabilizaciji i smanjiti deficit, spoljnu zaduženost zemlje i javni dug. Kada je reč o privrednim preduzećima, naglasila je Vukomanovićeva, predloženi zakon otvara prostor za što bolje uslove za završetak procesa privatizacije.

Aleksandra Tomić, poslanica SNS, navela je da je ideja da u 2015. Fond za razvoj otvori vrata svim preduzećima koja će imati sluha za otvaranje novih radnih mesta.

„Prihvatićemo ovakav predlog, apelujemo i na druge stranke“, rekla je Tomićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari