Dobit NIS-a u prvom polugodištu ove godine 3,2 milijarde dinara 1Foto: NIS

Neto dobit Naftne industrije Srbije (NIS) u prvom polugodištu ove godine iznosila je 3,2 milijarde dinara, a obaveze kompanije po osnovu poreza i drugih javnih prihoda bile su 79,8 milijardi dinara, saopštio je NIS.

U drugom kvartalu 2019. godine neto dobit NIS-a bila je 3,1 milijardu dinara što je 19 puta više u odnosu na prvi kvartal.

U saopštenju je istaknuto da su nastavak procesa modernizacije i realizacija strateških projekata bili prioriteti NIS grupe u prvom polugodištu ove godine, kada je investirano 18,4 milijarde dinara, što je sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše novca uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u  izgradnju postrojenja „Duboka prerada“, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte Pančevo. U remont Rafinerije uloženo je 2,4 milijarde dinara.

U Pančevu je započela izgradnja termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, projekta koji NIS realizuje u partnerstvu sa „Gasprom energoholdingom“.

„Uspešna realizacija strateških projekata i nastavak modernizacije naši su prioriteti u ovoj godini. Na ovaj način postavljamo čvrste temelje za dalji razvoj NIS-a u uslovima oštre konkurencije na regionalnom tržištu. Istovremeno ćemo ostati posvećeni daljem unapređenju finansijskih rezultata i poboljšanju operativnih pokazatelja u svim segmentima biznisa“, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Dodao je da prioriteti kompanije ostaju i bezbednost na radu i unapređenje zaštite životne sredine, kao osnove održivog razvoja NIS-a i brige o ljudima i zajednici u kojoj posluje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari