Dobra prodaja naših firmi na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju: Ekonomija je ključna reč za Srbiju, poručio predsednik 1Ilustracija Foto: MOD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su domaća preduzeća odbrambene industrije na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju ostvarila dobru prodaju i da je, na primer, „Krušik“ prodao proizvodnju do polovine sledeće godine.

Vučić je rekao da će u svim preduzećima namenske industrije biti uvedeno pravo koorporativno upravljanje i da više neće moći da prodaju svoje proizvode po planskim cenama, već isključivo tržnišnim.

„Prodali smo sve na Sajmu, svi hoće da kupe sve, samo je pitanje koju cenu ćete da dobijete. ‘Krušik’ je prodao pola sledeće godine, a pre dve, tri godine su uništavali to preduzeće u domaćoj javnosti samo da bi bugarske kompanije dobile prednost u odnosu na ‘Krušik’, a imaju isti asortiman kao ‘Krušik’. Sada je potrebno toliko toga, na primer, bugarske kompanije traže raketno punjenje odnosno gorivo. Nama fabrika u Lučanima daju gorivo i EDEPRO“, rekao je Vučić.

Ukazao je da će ‘Petoletka’ praviti više „Malih Miloša“, jer su UAE posebno zanteresovani za to naše oružje.

„Takva je pomama u svetu za oružjem i minicijom da možemo sve da prodamo što napravimo, samo da napravimo dobar sistem, da uložimo dodatno, inoviramo naše mašine da ne živimo u sedamdesetim i osamdesetim godinama i onda ćemo biti na dobrom putu“, poručio je Vučić.

Za Srbiju ključna stvar ekonomija i privredni rast, rekao je predsednik.

On je za Televiziju Pink rekao da Srbija mora pre svega da razmišlja o razvoju i napretku domaće ekonomije.

„Ekonomija je za nas ključna, najvažnija reč i moramo nastaviti da (privredno) rastemo“, rekao je on.

Ocenio je da će EU u narednih sedam godina nastaviti da raste brzinom izmedju 0,7 i jedan odsto godišnje, ukoliko ne bude dodatnih poremećaja.

Podsetio je da je Evropa najlepši deo sveta gde se „živi fantastično“, osim što je, kako je kazao, „(privredni) rast usporen“.

„Kina će da raste fantastičnom brzinom, više od pet odsto (godišnje)…sve se diže u Kini i zato će nafta i cene sirovina da budu skuplje“, kazao je on.

Dodao je da i Americi „dobro ide“, sem nešto veće inflacije.

„Evropa će imati do jedan odsto (privrednog) rasta godišnje, a ako mi budemo držali više od 2,5 odsto, kumulativno ćemo da imano za šest godina 23 do 25 odsto, a u Evropi će biti oko deset odsto“, kazao je on.

Prema njegovi rečlima, time Srbija dramatično smanjuje razliku sa razvijenim državama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari