Šta će se dogoditi za dva, tri dana u Ukrajini, a što će dovesti do promena kao što tvrdi Vučić? 1Foto: Shutterstock/Hamara

Uoči godišnjice početka agresije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, a nakon današnjeg govora predsednika Rusije, Vladimira Putina, predsednik Srbije se obratio javnosti sledećom izjavom: „Jasno je po izjavi predsednika Putina da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini i da će to poziciju Srbije dodatno da oteža u političkom i vojnom smislu. Ali to sam vam najavio. Za dan, dva ili tri očekujem da vidim velike promene na ratištu i zatim u daljem političkom delovanju i sa zapadne strane prema Srbiji i drugih međunarodnih aktera“.

Na pitanje da li je, s obzirom na sadržaj Putinovog današnjeg govora, koji je posredno i neposredno zapravo u najvećoj meri govorio o upotrebi nuklearnog oružja u borbi protiv Zapada, na to ciljao i predsednik Srbije, Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa kaže za Danasa da „Putin, verovatno, neće da ga ispali, ali će biti blizu“.

On je podsetio da je Vladimir Putin suspendovao učešće u sporazumu Novi START o nuklearnom razoružanju, ali i da se nije povukao, što, ističe Miletić, znači da je obnova tog sporazuma i dalje moguća.

Goran Miletić
foto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Podsetimo, Rusija i SAD su 2010. potpisali sporazum Novi START (Measures for the Further Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms) koji ograničava na 1.550 broj nuklearnih bojevih glava dugog dometa koje dve sile mogu da razmeste, kao i upotrebu projektila koji mogu da nose atomsko oružje. Sporazum dozvoljava uzajamno proveravanje nuklearnih baza i pomoćnih objekata.

Američko-ruski odbor formiran na osnovu sporazuma Novi START, poslednji put se sastao u oktobru 2021. godine, ali je Rusija u avgustu 2022. jednostrano suspendovala primenu odredaba o uzajamnom proveravanju nuklearnih baza, u znak protesta zbog podrške SAD Ukrajini.

Inspekcije američkih i ruskih nuklearnih baza na osnovu sporazumu Novi START obe strane su pauzirale zbog širenja korona virusa u martu 2020. godine.

– Ne verujem da će za dva, tri dana biti nečeg dramatično novog za poziciju Srbije, ali će se to svakako desiti na srednji i duži rok – kaže Goran Miletić.

Što se ratišta tiče, dodaje, tamo se svaki dan dešavaju nove, ali ružne stvari od kojih je ključna da je Rusija pokrenula rat i zauzela velike delove druge države iz susedstva.

– Ceo civilizovani svet je ovo nedvosmisleno osudio, dok Srbija i dalje luta između podrške Ukrajini i Rusiji. Zbog toga mislim da se Vučićeva izjava odnosi na nova oružja na terenu ili novu ofanzivu, koja će značiti pritisak da Srbija uveede sankcije, kad već to nije učinila kao kandidat za članstvo u EU – zaključuje Goran Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari