Dojče ban planira prevoz pšenice iz Ukrajine u nemačke luke 1foto EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY OUT

Nemačka državna železnička kompanija Dojče ban objavila je da planira da prevozi pšenicu teretnim vozovima iz Ukrajine u nemačke luke nakon što je ruska invazija zaustavila izvoz žitarica preko Crnoga mora.

Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice, a više od 90 posto izvoza išlo je preko Odese i Marijupolja na Crnom moru.

No, ruska invazija zaustavila je taj izvoz, ostavivši nasukane desetine brodova i oko 20 miliona tona žitarica zaglavljenih u silosima u Odesi, što je dovelo do skoka cena prehrambenih proizvoda.

Dojče ban je objavio da će svoju mrežu za dopremanje humanitarne pomoći transformisati za dovoz žitarica iz Ukrajine u nemačke luke Rostok, Hamburg i Brake blizu Bremerhavena.

Kompanija u tu svrhu planira da uvede nekoliko teretnih vozova nedeljno a veliki deo žitarica prevozili bi preko Rumunije i Poljske, rekli su u Dojče banu, dodajući da još ne mogu da preciziraju koliko će žitarica moći da prevesti.

„Prevest ćemo što je više moguće žitarica“, rekao je portparol kompanije za nemačku novinsku agenciju DPA koja je prva objavila vest.
U ukupnoj proizvodnji pšenice na svetu Ukrajina sudeluje sa sedam odsto, no kad je riječ o visokokvalitetnoj pšenici, njen se udio penje na čak petinu svetske proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari