INSTITUT ZA MAJKU I DETEfoto FoNet/Nenad Djordjevic

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ (Institut za majku i dete) dobio je donaciju od 13.635.695,19 dinara od kompanije dm drogerie markt, saopštila je ova kompanija.

Donacija se ogleda u doniranim medicinskim aparatima za dijagnostiku i lečenje pacijenata ove ustanove, a nešto ranije donirani su i klima uređaji i dodatna oprema koja će poboljšati uslove boravka pacijentima i osoblju.

Iz Instituta za majku i dete kažu da će ova donacija aparata za dijagnostiku i lečenje dodatno olakšati rad medicinskih radnika i ujedno pomoći brojnim pacijentima.

„Zahvaljujemo kompaniji dm Srbija drogerie markt na vrednoj donaciji medicinskih aparata za Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ’Dr Vukan Čupić’. Kao najvećoj dečjoj bolnici u regionu, sa 400 bolesničkih kreveta i oko 1.000 zaposlenih, u kojoj godišnje obavimo oko 200.000 pregleda, hospitalizujemo oko 20.000 pacijenata i izvedemo oko 8.000 operacija i intervencija, svaka donacija nam je vrlo značajna.

Godišnje uradimo oko 550 endoskopskih procedura u gastroenterologiji. Doniranjem endoskopa za pregled jednjaka, želuca i gornjeg dela tankog creva, kao i endoskopa za pregled debelog creva (pregled crevnog trakta iznutra) znatno će se poboljšati kvalitet rada i broj pregledane dece.

Na odeljenju intenzivnog lečenja pedijatrijskih pacijenata leči se godišnje oko 1.550 pacijenata. Nalaženje krvnog suda radi primene lekova i infuzija i izvođenja invazivnog praćenja vitalnih funkcija biće mnogo olakšano korišćenjem doniranog ultrazvučnog aparata.

Aparat za privremeno prekidanje cirkulacije krvi na ekstremitetima tokom operacija povećaće sigurnost i bezbednost u radu i olakšati izvođenje komplikovanih operacija“, izjavio je prof. dr Radoje Simić, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari