Donje Podunavlje će se priključiti postojećim top destinacijama u Srbiji 1Foto: JBK

Turistička organizacija Srbije je ovogodišnju kampanju „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“ započela danas u Donjem Podunavlju.

TOS je predstavio javnosti Srbije potez od Kladova do Srebrnog jezera kao moguću destinaciju za ovogodišnje letovanje. Trajanov most i Trajanova tabla, Hidroelektrana „Đerdap 1“, najveći nacionalni park u Srbiji Đerdap, Lepenski Vir, Tvrđava Golubac, Ramska tvrđava tek su deo onoga što se može videti u ovom delu Srbije. Potpredsednik Vlade i ministar trgovine,turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić danas je objasnio da kampanja promocije domaćeg turizma nije nimalo slučajno krenula iz istočne Srbije, jer je ovo možda najlepši deo zemlje, ali i najmanje iskorišćen u turističkom smislu.

-Mi želimo da te potencijale stavimo u funkciju razvoja ne samo turizma, već i čitavog ovog regiona. Ovo je destinacija koja ima najveći potencijal za razvoj u perspektivi i jedna od prioritetnijih u zemlji. Zato ćemo i više investirati i više ulagati. – kazao je ministar Ljajić dodajući daje  i projekat  EU  za kulturno nasleđe i turizam koji se realizuje sredstvima EU vrednosti oko 15 miliona evra, posvećen baš Donjem Podunavlju.

– Ovaj veliki projekat omogućiće da ovo postane jedna od najvažnijih turističkih destinacija i atrakcija u čitavoj zemlji i da se priključi top destinacijama koje imamo, što će dati doprinos ukupnom razvoju turističkog prometa cele zemlje.- izjavio je medijima ministar Ljajić na vidikovcu Ploče iznad đerdapskih Kazana, naglašavajući da na lepšem mestu nije davao izjavu.

Prema rečima ministra turizma mnogi naši građani, više od 90 odsto njih, ne zna kakva je ovo lepota i jedinstvo prirodnih atrakcija i kulturno-istorijskog nasleđa koji su dva glavna aduta ovog regiona i Donjeg Podunavlja.

-Siguran sam da veliki broj stranih turista bolje poznaje ovu turističku destinaciju nego naši građani koji sada imaju priliku da upoznaju Donje Podunavlje i opštine Kladovo, Ngeotin, Majdanpek, Golubac i Veliko Gradište.

Objašnjavajući da kampanjom „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“ Turistička organizacija Srbije poziva građane Srbije da odmor provedu u zemlji, direktorka TOS-a Marija Labović kazala je da je Srbija pravi izbor za ovu godinu ne samo zbog epidemiološke situacije, već i zbog činjenice da Srbija ima i dobar sadržaj i kvalitetne turističke proizvode.

-Kampanja će tokom dva meseca kontinuirano predstavljati različite destinacije u Srbiji. Imamo puno lepih mesta i turističkih proizvoda koji nisu dovoljno poznati, a imaju sav potreban sadržaj – od smeštaja do dodatnih različitih usluga. Zato smo i krenuli u obilazak iz istočne Srbije, iz Kladova prema Srebrnom jezeru jer je Dunav naš biser čitavim svojim tokom, a naročito u Donjem Podunavlju, a ovaj pogled i mesto na kome se nalazimo opravdava odluku da se u ovom delu Srbije provede odmor. – naglasila je Marija Labović, potencirajući potrebu odgovornosti: „Putovati ne znači zaboraviti da treba da budemo odgovorni i vodimo računa o sebi i drugima s obzirom na epidemiološku situaciju, ali i da budemo odgovorni i prema prirodi,  jer ova priroda zaista treba da ostane netaknuta i da i oni koji dođu posle nas mogu jednako kao i mi da uživaju u ovako predivnim predelima.“ – naglasila je direktorka TOS-a na vidikovcu Ploče u Đerdapskoj klisuri.

 

antrfile: 

Turizam u Srbiji je u 2019. imao je rast od oko osam procenata, a ostvareni devizni priliv od turizma iznosio je 1,4 milijarde evra. Srbiju je prošle godine posetilo 3,6 miliona turista i polovinu su činili stranci. Početkom godine računalo se da će Srbija u 2020. imati četiri miliona gostiju i da će devizni priliv biti veći od prošlogodišnjeg. 

-Mi smo u martu kada je proglašena pandemija imali devizni priliv od 76 miliona evra, praktično za trećinu ili u najboljem slučaju za polovinu meseca, što je svega 8,5 odsto manje nego što je bilo u martu 2019. Onda možete zamisliti koji bi to rast bio da nije bilo ove krize. Nastavio bi se sigurno trend rasta preko 15 odsto deviznog priliva i sve je nagoveštavalo da ćemo imati godinu gde bi ukupni devizni priliv bio preko 1,6 milijardi evra. Sada nam preostaje da smanjimo tu štetu kako bi ona bila što je moguće niža. Ukoliko na godišnjem nivou šteta bude manja od milijardu evra deviznog priliva, možemo da kažemo da smo relativno prošli bolje nego što smo se nadali. – kazao je ministar turizma Rasim Lajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari