DPK predlaže deblokiranje linija prenosa električne energije sa Srbijom 1Dalekovod Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Demokratska partija Kosova (DPK/PDK) podnela je nekoliko zahteva kosovskoj Vladi u vezi sa energetskom krizom na Kosovu, među kojima je razmatranje deblokade linija transmitovanja sa Srbijom koje su blokirane od decemba prošle godine, kako bi se olakšala trgovina strujom.

Kako javlja portal KoSSev, prenoseći izvornu vest Kohe, član rukovodstva ove stranke Bljerand Staviljeci (Blerand Stavileci) je na konferenciji za medije pozvao kosovsku vladu da odobri predstavljene mere u vidu hitnog paketa.

PDK je pozvao vladu da bude „odgovorna i da se posveti odobravanju mera u vidu hitnog paketa s obzirom na situaciju, a kako bi se prebrodila zimska sezona i kako bi se izbegao tarifni šok pre aprila sledeće godine, kada bude odobrena letnja tarifa“.

Oni predlažu da se „proglasi (vanredno) stanje zbog snabdevanja strujom, prema Zakonu o energetici, član 25, da se odredi gornja cena za lokalno tržište i da odstupanja od ove cene subvencioniše kosovska vlada, da vrate u redovne potrošače sve one koji su na slobodnom tržištu, kako bi se socijalizovali troškovi uvoza električne energije za period dok traje ova kriza. Da se skine tantijema na ugalj KEK-u i da se proporcionalno snizi prodajna cena ove korporacije s ciljem da se ova dobit prenese kod finalnog potrošača.

Staviljeci je rekao da je kosovska vlada potpuno nespremna da se suoči sa ovom krizom iako su se još ranije slala upozorenja da do nje može doći, kao i da „do danas ništa nije preduzela“.

„Kosovska vlada je nemarna i nije preduzela nikakve mere za rešavanje ove krize. Obistinile su se naše slutnje da će ova kriza ozbiljno ugroziti redovno snabdevanje građana i privrednika, pritom ugrožavajući ekonomsku stabilnost, zatim dobrobit građana i nacionalnu bezbednost. I ne samo da nisu preduzeli konkretne korake, već su toliko zanemarili situaciju da svakodnevno imamo kolaps nekog sistema, kao što se danas desilo sa Kosovskom toplanom“, rekao je on.

KoSSev: Vlada zatražila potpisivanje sporazuma o zajmu

U istom danu kada je PDK uputila zahteve kosovskoj vladi, sama vlada je donela odluku da zatraži od kosovske predsednice da odobri potpisivanje sporazuma o zajmu.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu da je energetska kriza postala nepodnošljiva, te da je odlučeno da se traži od kosovske predsednice da „ovlasti potpisivanje ugovora o zajmu između Republike Kosovo, KOSTT i KFV“, prenosi RTK2.

Kurti je prethodno najavio da će kosovska vlada da izdvoji neophodnu sumu novca za pokrivanje uvoza struje, čije su cene na berzi enormno porasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari