DRI: Država u završnom budžetu za 2021. nije iskazala zaduživanje od 10,9 milijardi dinara 1

Državna revizorska institucija (DRI) pronašla je šest nepravilnosti u reviziji završnog računa budžeta Republike Srbije za 2021. godinu, a revizori su dali mišljenje sa rezervom.

Prema izveštaju DRI u završnom računu budžeta za prošlu godinu nisu iskazana primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine u iznosu najmanje od 10,9 milijardi dinara.
Obaveze države su potcenjene za najmanje, 6,9 milijardi dinara.
„Prilikom utvrđivanja rezultata za 2021. godinu, više su obuhvaćeni tekući rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu najmanje od 1.835.094 hiljadu (1,8 milijardi) dinara“, navodi se u izveštaju DRI.

Oni su dalje pronašli da u konsolidovani izveštaj nisu uključene sve informacije iz finansijskih izveštaja korisnika budžeta „zbog čega se nismo izjasnili o istim i nismo u mogućnosti da potvrdimo stanje (vrednost, strukturu i promene) nefinansijske imovine Republike Srbije, jer je ista evidentirana i iskazana na osnovu podataka iz Izveštaja Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije koji nisu potpuni, odnosno koji ne obuhvataju podatke o imovini svih korisnika budžeta“.

DRI je takođe konstatovao da je udeo duga opšte države u BDP-u na kraju godine bio 57,14 odsto, dok je Zakonom o budžetskom sistemu određena gornja granica od 45 odsto BDP-a.
Država u završnom izveštaju budžeta kako je ustanovila DRI, nije iskazala potraživanja Republike Srbije po osnovu nenaplaćenih poreskih i neporeskih prihoda i potraživanja po osnovu nenaplaćenih primanja od prodaje imovine, nisti su obuhvaćena sva učešća države u kapitalu.

Dalje, kako je utvrdio DRI prihodi u iznosu od 2,58 miliona dinara evidentirani su i iskazani kao sopstveni prihodi korisnika budžeta iako po svojoj prirodi i pripadnosti nemaju tretman sopstvenih prihoda.
Na kaju korekcija novčanih tokova nije pravilno izvršena, jer su u istu uključene promene koje se ne odnose na obračunski period, zaključuju u DRI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.