DRI: Nepravilnosti kod javnih nabavki grada Beograda vrednih tri milijarde dinara 1Foto: D. Majstorović /Danas

Tokom 2020. i 2021. godine direktni korisnici budžetskih sredstava Grada Beograda dodelili su sedam ugovora u javnim nabavkama čije procenjene vrednosti nisu bile validne u vreme pokretanja postupka, saopštila je Državna revizorska institucija. DRI je, takođe, utvrdila nepravilnosti u čak 30 javnih nabavki ovih korisnika, vrednih 3,02 milijarde dinara.

U deset revidiranih postupaka javnih nabavki, kriterijumi za izbor privrednog subjekta nisu određeni u srazmeri sa predmetom nabavke ili nije određen odgovarajući način dokazivanja ispunjenosti kriterijuma za izbor privrednog subjekta, naveli su revizori.

Dalje, u deset revidiranih postupaka javnih nabavki dodeljeni su ugovori, a da tehničkim specifikacijama navedenim u konkursnoj dokumentaciji delom nisu precizno određene tehničke karakteristike radova i druge okolnosti koje su od značaja za izvršenje ugovora.

„Direktni korisnici budžetskih sredstava Grada Beograda u revidiranom periodu sprovodili su postupke javnih nabavki i izvršavali ugovore, a da ugovori o javnoj nabavci delom nisu izvršavani u skladu sa uslovima koji su određeni u dokumentaciji o nabavci. Takođe, okvirni sporazumi zaključivani su u iznosu procenjene vrednosti iako su određene okvirne količine. U 13 revidiranih postupaka javnih nabavki na Portalu službenih glasila RS i baza propisa nisu objavljeni javni pozivi“, naveli su revizori u najnovijem izveštaju o javnim nabavkama Grada Beograda za 2020. i 2021. godinu.

DRI je, takođe, utvrdila da u tri javne nabavke bankarske garancije kao sredstvo obezbeđenja nisu pribavljene ili je bankarska garancija izdata na kraći rok važenja od ugovorenog.

„Dalje, u sedam revidiranih javnih nabavki, zapisnici o primoredaji radova nisu sačinjeni u ugovorenom roku. U jednom postupku javne nabavke propisana je obaveza potencijalnim ponuđačima da izvrše obilazak lokacije pet dana pre isteka roka za podnošenje ponuda. Takođe, pojedini ugovori nisu zaključeni u granicama uslova predviđenih okvirnim sporazumom“, istakli su državni revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari