Država ćuti o kancerogenom susamu u prodavnicama 1Foto: EPA-EFE/ ALAA BADARNEH

Sve količine susama privatne robne marke Premia, proizvođača Moravka Pro, koje su bile raspoložive u sistemu su povučene iz svih prodavnica i nema ih u prodaji, kažu za Danas u kompaniji Delez.

Ova odluka doneta je nakon što je Delez uradio analizu koja je pokazala prisustvo jedinjenja etilen-oksida u ovom proizvodu.

Još pre dva dana ova kompanija pozvala je kupce koji su u proteklom periodu kupovali susam seme od 100 grama u prodavnicama Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go, sa bilo kojim datumom isteka roka trajanja u 2022. godini, da taj proizvod, sa fiskalnim računom ili bez njega, vrate u narednih 14 dana u maloprodajni objekat gde je proizvod kupljen, kako bi im vratili novac.

„Prilikom uvoza sirovina za dalju preradu je prošla sve zakonom propisane kontrole koje nisu ukazale na bilo kakva odstupanja. Odmah po dobijanju informacije o globalnoj situaciji sa spornim jedinjenjem u susamu, kompanija je samoinicijativno sprovela dodatnu laboratorijsku analizu proizvoda privatne robne marke“, ističu za Danas u Delezu i napominju da su svi učesnici u procesu distribucije, prerade i proizvodnje gotovog proizvoda dužni da internim proverama garantuju i obezbede ispravnost proizvoda koji isporučuju.

U ovoj kompaniji kažu da će oni kao odgovorna kompanija, nastaviti da insistiraju na ispunjavanju i kontroli najstrožih kriterijuma u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane svih partnera u lancu.

Naime, još 26. januara Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je ogromne količine susama granična inspekcija vratila za Indiju upravo zbog toga što je utvrđeno da u ovom proizvodu postoji nedozvoljena količina etilen-oksida.

Država ćuti o kancerogenom susamu u prodavnicama 2

Fitosanitarna inspekcija, kako je tada reklo Ministarstvo, kontrolisala je pošiljku od 17.800 kilograma zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije i na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrdila prisustvo etilen-oksida u količini većoj od dozvoljene zbog čega je doneto rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu.

I dok je za sada Delez jedina kompanija koja je povukla susam sa tržišta, potrošačima ostaje nejasno da li je deo kontaminiranog proizvoda završio i na rafovima nekih drugih trgovinskih lanaca i manjih radnji. Na to, ali i ostala pitanja juče nam nisu odgovorili u Ministarstvu poljoprivrede.

Bez odgovora su ostala i pitanja u kolikoj meri je količina etilen-oksida pronađena u ovom proizvodu štetna za zdravlje ljudi, ali i kako se desilo da deo kontaminiranog susama završi u prodavnicama.

Srbija nije jedina zemlja koja ima problema sa „zaraženim“ susamom, problem sa semenom susama koje je tretirano pesticidom etilen-oksidom imali su i u susednoj Hrvatskoj, ali i drugim zemljama EU.

Jesenas je zabeležen vrlo visok nivo etilen-oksida u određenim serijama susamovog semena poreklom iz Indije koje su ušle u EU, a koji je, kako prenose mediji, čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

Takva kontaminacija, kako navode u EU, podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi jer je etilen-oksid kancerogena i reproduktivno toksična supstanca, koja nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u EU.

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Danas da oni konkretno nisu imali primedbe potrošača na ovoj proizvod, kao i da nemaju dodatne informacije od Ministarstva šta se desilo.

„Odgovornost je na uvozniku, stalno pričamo o lancu odgovornosti i proizvođač i distributer i trgovac su odgovorni, svi imaju podjednaku odgovornost i moraju da budu kažnjeni, ne može samo jedan da podnese krivicu“, ističe Papović.

Bez više informacija, kako kaže, može da se sumnja u to koliko je toga prošlo, a da nije prekontrolisano.

„Stalno govorimo da kao organizacija nemamo dovoljno novca, nema dovoljno sredstava da se uloži u kontrolu kvaliteta hrane i bezbednosti potrošača. To je naš najveći problem godinama i zato smo predlagali da mnoge nadležnosti pređu u zaštitu konkurencije, da ona bude sektor za potrošače“, kaže Goran Papović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari