Država naterala pijačare da povrće obeleže bar kodom

Od prošlog meseca svi proizvođači i prodavci moraju robu da obeleže bar kodovima ili QR kodovima

Ostavite komentar


  1. Pa ovo je kao u Japanu, več sada smo bolji od Austrije i Belgije. Ovo je super za naše napredne poljoprivrednike iz Ministarstva.

    1. Svi koji hoce da znaju ko je GS1 neka na guglu ukucaju GS1 wikipedija! Prvo što bode oči je početak teksta:“ GS1 je neprofitna organizacija“ sa sedištem u Briselu itd itd…

  2. Siguran sam da je udruzenje u vlasnistvu nekom iz bliskih krugova vladajuce metastaze..Ukoliko zaista uvode red onda bi trebali I sebe da kodiraju jer se vec Iako dobro zna ko ukoliko kosta u vladi ako treba da se ucini nekako dobrocinstvo narocito van okvira zakona..Recimo davse cuti o aferi Krusik..Jovanjici..O migrantima..I recimo tako Tim nebitnim stvarima o pojima mi obicni smrtnici ne bi smo smeli nista da znamo

    1. Ako, preko krompirovog bar koda, i izbacim ga iz organizma dobiti povraćaj para u vrednosti bar koda. PS: da li ću morati da odnesem uzorak sa bar kodom!

      1. Zaboravila si da je ovo doneo naj pametniji doživotni ministar za sve i svašta,sa završenom srednjom školom Ljajić.Ministar za sve režime.Nije ga izmislio AV.

  3. „mislim da je zakonodavac propustio da napravi neki pravilnik, uputstvo, da se pojasni šta se hoće – kaže za Danas Ilić“
    Ništa oni nisu propustili, oni su samo prepisali nešto što ni sami ne znaju šta su prepisali, a kako to uvek i bude, kao loši đaci sve su loše prepisali, pa sad – kukala nam majka sa ovakvim „stručnjacima“.

    1. Piše ti lepo šta se hoće.Hoće se da se namesti posao jednoj i jedinoj firmi da izdaje bar kodove.E sad što je vlasnik u SNSu je „slučajnost“.

  4. Nama treba samo jedan QR kod za označavanje lopova i probisveta, koji bi trebalo istetovirati na crlo svakom ko radi u drzavnoj upravi.

  5. A simptomaticno je da samo jedna firma izdaje bar kodove tj. prodaje po ceni od 15000 dinara godisnje minimum?

    1. Firma GS1 parazitira i lepo živi od naknade za izdavanje bar kodova. Jedne godine izda bar kodove , a naknadu uzima svake godine u nedogled, dok proizvodjač pravi proizvode. Zašto proizvodjač ne bi naknadu plaćao samo prve godine prilikom izdavanja.???!!!

  6. Ove i druge izmišljotine verovatno rade „genijalci“ koji ne mogu da se uspavaju dok ne nađu neku glupost akoja će koštati građane.

  7. Bar kod??!
    Novi nameti tj zavlačenje Vučića u već poprilično prazme džepove proizvođača hrane..!!U hapsi of Države u kojoj nisu osnovna prava građana uređena zakonima koji se i sprovode , dolazi do glupoj ifrks o bar kofi poljoprivrednih proizvoda .
    Novo maltretiranje , nove gluposti čoveka koji me zna šta će da samim sobom.
    Hitna je terapija ili ON ili Mi svi ..?.
    A Vučića ..!?

  8. Niko ne kaze sta sa malim polj.proizv.koji nisu u pdv-u(niti mogu doseci taj iznos npr par plastenika,1ha paprike,luka,krompira,2-3ara malina jagoda)da bi dobio bar kod mora nositi svaki proizvod na analizu(koja je vrlo povoljna 400€).Da li moramo ugasiti sitna gazdinstva i bezati od okupatora?

    1. Vi nemate PDV ?A zašto vaši proizvodi koštaju kao i kod onih koji plaćaju PDV ?Drugo prodajte rod drugoj velikoj trgivačkoj kompaniji koja će sama udariti bar kod.

  9. U zemljama Evropske unije nisu potrebni bar kodovi prodavcima na pijaci.
    Sta je svrha ovakvog ekstra nameta na novcanik i zivce?
    Naravno, srednjovekovno-turski manir vodjenja drzave i drustva…
    Nazadnjaci sa svojim sefom av-avom su najvece stetocine u istoriji Srbije….

  10. Opet neke novotarije hoce da nam uvale. To uvaljivanje traje jos od kad je onaj Vuk pre 200 godina uveo „opsimenjavanje“ i time zaludeo narod. Treba da se vratimo u pecine gde i pripadamo, tamo nam je bilo najbolje.

    1. DNaš prepametni ministar doživotni će uvesti i bar kod za vazduh i vodu da bi znali šta pijemo i dišemo.Naravno to ćemo i da plaćamo.Već vidim poljoprivrednike kako bez ašova samo sa androidu idu u njivu.

  11. …a renomirani, dnevni list, sa 116 godina ,pise naveliko o QR kodu,kao da,samo sto nije, sproveden u svakodnevnu praksu…??!! Birokratska masinerija Srbije, ide dalje…?? Odlucite sami…!! I tako , se radi vec 30 leta…
    Oj ,Srbijo ,na QR ,te nabio ,kao sto rece glumac ( crnogorskog porekla) u filmu: …Cekaj me, ja sigurno necu doci…!!!

  12. Bar kod nikome na pijaci nije potreban. Može, kako piše, i QR kod. On je besplatan. Au, bre, koliko brige ni oko čega. Komentar firme koja prodaje Bar kod je samo njihov strah od gubitka posla u apsolutnom smislu. Pijaca je početak.

  13. …bar kodom…. savrseni srpski jezik – bre, govori srpski da te ceo svet razume- osim Rusa i Srba.
    Dodika??? Seselja???

  14. To je školski primer mentaliteta nestručnjaka u stilu „kako mali Djokica zamišlja državu“. Nugde u svetu se na pijacama ne koriste barkodovi za robu bez ambalaže!

  15. Simpatični su ovi kojima se javi „samo kedan kandidat“. U normalnoj državi bi tamo samo jedan kandidat bio pod istragom.A već vidim babe koje sem telefoniranja ništa drugo ne znaju da skeniraju krompir,paradajz itd.U marketima isto ne postoji bar kod o poreklu robe,vremenu trajanja.Sem cene i težine ništa nema.Ti bi doživotno član vlade sa srednjom školom koji je “ stručnjak“ za sve i svašta trebalo da zna.Nek malo prišeta vipele do trgovačkog centra i kupi bilo šta i kaže poreklo robe,rok trajanja itd.

  16. Bar kodovi na krompir i šargarepu malih proizvodjača, a advokatima ne smeju da se zameraju, pa im ne uvode obavezu izdavanja fiskalnih računa.

  17. Postovani,
    pazljivo sam procitala tekst o temi o kojoj znam ponesto. Napre, smatram da je tema od izuzetnog značaja iz vise uglova. Utoliko pre sam fascinirana cinjenicom da novinar Danasa vrlo povrsno sakuplja informacije (nikako cinjenice) i tako kreira tekst. U vremenu kada znamo da politicari ne govore istinu, da je selektivno prikazuju i slicno, novinar se oslanja na izjave politicara i, ovde kljucne osobe, direktora GS1, i to nam prenosi. Banalan primer – clanarina nije 200 eura, vec minimum toliko, moze biti i mnogo vise, zavisno od toga sta obelezavate. No, to je nebitno u odnosu na ono sustinski vazno – kome ide taj novac od placanja bar kodova? Poredjenja radi, drzava je svoje gradjane obavezala da placaju porez, a taj poreski novac se namenski trosi (u teoriji, naravno, ali, ipak, ima teorije). Napravice se vodovod, izgraditi vrtic. To je drzavni budzet. Ovde nas drzava obavezuje da placamo bar kodove. Gde ide taj novac? Koliko znam, firma GS 1 je jedna famijarna zajednica koja ima oko desetak zaposlenih, ogromne plate, i da ne nabrajam sta jos od privilegija, a za novac koji dobija od clanova kupuje stanove, jer ne moze potrositi toliki novac. PUtuju oni, lepo placaju Upravni odbor, ali para ima. Dakle, sumirano, drzava nas obavezuje da, kao privrednici koji nesto proizvode, placamo bar kod da bi se bogatio jedan mali, vecini nepoznat skup ljudi. Drugo, taj GS1, da li je trebalo da promovise svoj posao, odnosno da klijentima pruzi nesto zauzvrat. Novim i starim klijentima. Ako ja ne zelim da krsim zakon, zelim potpunu, tacnu i brzu informaciju o tome sta je cilj ove zakonske odredbe i gde ide moj novac. Povrsnost teksta kulminira u tome sto novinar pominje nebitne stvari, kao sto je obelezavanje svakog kolaca, i komentarise da nesto nikom nije jasno. Zar novinar ne bi trebalo da pruzi odgovore. Da se nije potpisao novinar, kladila bih se da je tekst pisao direktor GS 1. Ocigledno vrlo sposoban covek, koji skoro u tajnosti radi svoj posao. I na kraju, naravno da imam u vidu opadanje kvaliteta u obavljanju svakog posla, posebno novinarskog, ali ovde zaista niste imali mnogo tezak zadatak, mozda samo malo da razmislite i povezete informacije. Posle 20 godina bavljenja politikom LJajic, na primer, ne moze biti izvor nikome. Podjite od toga. Prst na celo, i otkrijte kako je lep novinarski posao. I koliko je vazan.
    pozdrav

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 10

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.