Država za proizvođače suncokreta u Srbiji odredila subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu 1Foto: Pixabay/Robdimagery

Registrovana poljoprivredna domaćinstva u Srbiji koja su proizvela suncokret ove godine dobiće subvenciju iz republičkog budžeta od 7,8 dinara po kilogramu, odlučila je Vlada Srbije.

Vlada, međutim, nije navela koliko je novca namenjeno za to, već da će program, kako je navedeno, trajati do utroška sredstava.

Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Milan Marković rekao je za Betu da je uredba dobra jer je odobrena subvencija, ali da nisu ispunjeni svi zahtevi iz nedavnog protesta i sva obećanja Vlade Srbije.

„Dobro je što je država donela odluku da pomogne proizvođačima suncokreta, ali nije prihvatljivo da u njoj nema propisane minimalne otkupne cene, nema garancije da ćemo dobiti 73 dinara po kilogramu, kao ni da će svi dobiti podršku jer će mere trajati do utroška sredstava“, rekao je Marković.

Dodao je da je država kriva što je zabranila izvoz ulja, pa uljare nisu mogle da prodaju zalihe i zbog toga proizvođačima nude cene koje su ispod troškova proizvodnje.

Marković je rekao da su uljare počele otkup suncokreta, da je ona promenljiva, akontna je 62 dinara po kilogramu, a ako je konačna na dan otkupa, ona je danas 65 dinara po kilogramu, što sa 7,8 dinara državne podrške iznosi 72,8 dinara, a ne 73 kako je Vlada Srbije obećala u pregovorima, nakon nedavnih protesta.

Uljare su, kako je rekao u početku žetve pravile problem zbog visine vlažnosti zrna i nudile su niže cene od 65 dinara ako je ona iznad 10 odsto, a kada su shvatili da su prinosi zbog suše prepolovljeni i da neće biti dovoljno te sirovine za otkup, ne prave problem.

Marković je rekao da poljoprivredni proizvođači koji imaju prinos suncokreta iznad dve tone po hektaru mogu da pokriju troškove sa cenom od 72,8 dinara po kilogramu, ali ne i oni čiji je prinos manji, a takvih je dosta.

Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta u ovoj godini predviđa da se po prodaji te uljarice podnose zahtvi Upravi za agrarna plaćanja, a subvencija se može dobiti za najviše 200 tona suncokreta što je, kako je rekao Marković, za oko 100 hektara ako je prinos dve tone po hektaru.

S obzirom na to da se ne zna koliko je sredstava izdvojeno za subvencije, na njih sa sigurnošću mogu da računaju oni proizvođači koji među prvima završe žetvu i podnesu zahtev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari