Državna strategija: Protiv majki do nataliteta

Ostavite komentar


  1. Svi razlicito tumace zakon.Moramo sacekati izmene i dopune i konkretnu primenu Zakona.

    1. Zakon se vec primenjuje i vec je jedna moja bliska saradnica ostecena i na ivici egzistencije sa bebom, Da li sacekati da se nesto ozbiljnije desi, pa menjati zakon?

  2. Očekivali smo bolji zakon, ali kod nas uvek postoji strah da će državu neko da prevari i pokrade. Ako ovde neko hoće povećanje nataliteta doneće zakon prema kojem čak nezaposlena trudnica ima pravo na minimalnu platu ako održava trudnoću i godinu dana od porođaja odn. dok beba ne napuni 1 godinu. Nakon toga majka bebe može tražiti posao i veća je šansa da može izdržavati sebe i dete. Ovo sve iz razloga što privatnici otpuštaju trudnice, a one ne bi bile u strahu da će ako zatrudne izgubiti posao i prihode za izdržavanje.

  3. Mislim da nije u redu da u istom članku govorite o protestu trudnica i porodilja i objavljujete komentar Jasmine sa portala Bebac. Dotična gospođa se nije udostojila da podrži protest, već je tražila od žena koje su ga organizovale da se ograde, i ne spominju nikako Bebac, da joj ne bi vlast slučajno zamerila. Portal Bebac apsolutno ni na koji način nije učestvovao, i nije u redu ovako ih predstaviti u tekstu, kao da imaju veze sa istim. Protest su organizovale trudnice i porodilje okupljene oko inicijative #Mamesuzakon. Trebalo je njih da spomenete i od njih tražite komentar, umesto od nekog ko nije želeo da učestvuje i pomogne u organizaciji, a sada daje izjave i koristi medijsku pažnju. Sramota za Bebac!

  4. Isto kao što nijedna mera ove države nije uspela pozitivno da utiče na povećanje nataliteta, tako i ovo, navodno, smanjenje privilegija neće se primetiti. Imam utisak da su ovo sve igre, kojima je više cilj da se pojedinci promovišu nego što je nekome stalo do nataliteta. Jednostavno, radi se o nekom drugom problemu, koji još niko ne sme javno da obznani. Nisu novci u pitanju. Deca se ne radjaju zbog novca već iz ljubavi prema deci i porodici. Da je drugačije sve bogate zemlje bi bile prenaseljenje, a ono, gle čuda, najsiromašnije države i narodi imaju najveći natalitet. Problem je u glavama a ne u novčaniku jer, da je tako, najveći broj nas nikada ne bi bio rodjen. Pogledajmo problem „u oči“, ne zabijajmo glavu u pesak kao nojevi.

  5. Lepa je ova komparativna alnaliza sa drugim zemljama za naknadu tokom poprodiljskog bolovanja, steta sto nist uradili isto i za slucaj trudnickog bolovanja (vredelo bi dodati clanak sa tom analizom). Inace, ja razuemm da ovaj zakon pogadja zene koje su zatrudnele posle 1.jula jer na ovo nisu racunale, ali za sve buduce majke ne vidim problem, jer se porodica planira. Umesto dosadasnjih 6 meseci, buduca majka mora da se radi minimum 18 meseci i sa stanovista drzave taj uslov to razumem, jer se zaista na taj nacin zloupotreba smanji. Moja supruga ce biti ostecena jer zaradjuje preko 3 prosecnih plata, ali ja cu uzeti porodiljsko, pa ce to biti umanjenje samo za 3 meseca za nju, a za mene nece jer je moja plata prosecna. Jedino sto ce morati da radi do kraja a stresno joj je na poslu, nece moci na trudnicko, a za prvu bebu cim je zatrudnela otisla na trudnicko – sto je zapravo varanje i poslodavca i drzave… Dakle za prvo smo iskoristili, za ostalu nece moci i nama je to ok. Takodje, moja rodjaka je satro bila prijavljena kod uglednog Bg frizera i primala 100k mesecno 6 meseci, evo je 5 godina na porodiljskom sa 3 dece i sifrom F83 za produzenje porodiljskog bolovanja. Samo da nam ne oduzmu nekako i tu F83 i dalje smo na dobitku 😉

  6. Ovo je borba svih zena i radnica, ne odredjenih grupa kako gospodja sa Bebca navodi. O ovome nee treba da pricaju samo trudnice I porodilje vec celo drustvo treba da se zapita. Sramotno je kako see ova drzava odnosi prema zenama, a ocekuje od njih bukvalno sve. Ministarka koja je rekla, u kontesktu trudnoce, da poslodavcu treba neko ko ce da radi a ne da ide na bolovanje, treba kao zena da se zapita sta je zapravo rekla, a sa druge strane veoma je poznato koliko posladvci diskriminisu zene I u kakvim uslovima rade. Nije bilo potreba da svojom izjavom da zeleno svetlo poslodavcima da diskriminisu I na racun trudnoce. Ovo je ozbiljno pitanje o kojem treba ozbiljno da se razmislja I debatuue pa tek onda da se donosi zakon, zakon koji ce biti u korist svih zena nezavisno od materijalne situacije.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.