Državno poljoprivredno zemljište u zakup bez tendera: Ovo važi samo za potrebe eksploatacije nafte i gasa 1Foto: Shutterstock/KarlosWest

Vlada Srbije donela je novu Uredbu o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe.

U odnosnu na prethodnu, donetu prošlog leta, najvažnija novina je da će se za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa, državno poljoprivredno zemljište u zakup davati bez sprovođenja postupka javnog nadmetanja i bez obzira na klasu obradivog zemljišta, piše Ekapija.

Propisano je da predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare, odnosno obradivo državno poljoprivredno zemljište – njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi – šeste, sedme i osme katastarske klase.

“Izuzetno, kada je reč o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa, predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare) i obradivo državno poljoprivredno zemljište (njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi)”, ističe se u Uredbi koja je doneta 1. septembra.

Davanje državnog poljoprivrednog zemljišta na korišćenje sprovodi se postupku javnog nadmetanja, osim u slučaju nafte i gasa.

Uredba propisuje da lokalna samouprava grupiše državno poljoprivredno zemljište koje se planira za davanje na korišćenje u posebne jedinice javnog nadmetanja (katastarske parcele sa podacima o broju, površini, klasi), ali se, kako je navedeno, zemljište u slučaju nafte i gasa može dati u zakup i ako nije označeno kao planirano za izdavanje, „nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova u skladu sa ovom uredbom“.

Ekapija navodi da je ostalo isto da se poljoprivredno zemljište u svojini države može, pored vađenja nafte i gasa, dati u zakup i za postavljanje vetro i solarnih elektrana, kao i istaživanje i eksploataciju gline, šljunka, peska, kamena, kao i za odlaganje jalovine, pepela i šljake.

Novina u novoj uredbi u odnosu na prethodnu je, međutim, da ovaj propis ne predviđa da se državno poljoprivredno zemljište može koristiti za obavljanje delatnosti koje su u vezi sa izgradnjom objekata koji su proglašeni za objekte od značaja za Srbiju, poput postavljanja privremenih objekata za smeštaj radnika ili parkinga za građevinske mašine.

“Isto tako zakup nije omogućen ni za delatnosti u vezi sa izgradnjom objekata energetske i komunalne infrastrukture, telekomunikacija i zaštite od elementarnih nepogoda, a koje se zbog prirodnih i drugih karakteristika ne mogu graditi na drugoj lokaciji”, navodi portal Ekapija.

Visine naknada za zakup ostaju iste, tako je početna godišnja visina naknade za zakup zemljišta za vetar i solar jednaka petostrukom iznosu prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije, odnosno tridesetostrukom iznosu za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina i odlaganje jalovine.

Kada su u pitanju nafta i gas, kako ističe Ekapija, navedeno je samo da je „visina zakupa jednaka tridesetostrukom iznosu prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije“, dok je reč „početna“ izostavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari