DS: Odeljenskim starešinama povećati naknade, trenutnih 20 evra ponižavajuće 1Foto: Nenad Kovačević

Demokratska stranka (DS) je danas tražila od Vlade Srbije da uveća naknade za rad odeljenjskih starešina u osnovnim i srednjim školama, koje mesečno iznose 20 evra, uz ocenu da je to „ponižavajuće“.

„Pred sam početak školske godine, učenici značajnog broja odeljenja osnovnih i srednjih škola u Srbiji još ne znaju ko će im biti odeljenjski starešina, jer veliki broj nastavnika nije motivisan da za mesečnu naknadu od dvadesetak evra preuzme na sebe ozbiljan i odgovoran posao“, navodi se u saopštenju te stranke.

„Posledica takvog odnosa države je to da sve veći broj nastavnika izbegava da bude odeljenjski starešina. Zbog toga, direktori moraju često ovaj posao da povere i onima koji ga ne žele, a svakako slabo motivisanim nastavnicima što utiče i na kvalitet posla koji realizuju“, ocenila je DS.

DS je navela da odeljenjski starešina, pored administrativnog opterećenja, mora da ima i svakodnevni kontakt sa učenicima, roditeljima i stručnom službom, i da je pritisak na te nastavnike „kontinuiran“ kada je reč o ocenama i vladanju učenika, a da moraju da budu u kontaktu i sa socijalnim centrima i policijom ukoliko neko od učenika ima krivični dosije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari