Dubravka Đedović: Dovoljne količine električne energije, uz neophodne minimalne korekcije cena 1Foto: MRE/Emilija Jovanović

Vlada Srbije će nastojati da obezbedi dovoljne količine energenata za građane i privredu uz neophodne minimalne korekcije cena, dok će istovremeno poseban fokus biti na zaštiti energetski ranjivih građana, istakla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Đedović je istakla da je Srbija uz maksimalne napore obezbedila energetsku sigurnost za zimu 2022/2023. godinu i naglasila da se intenzivno radi na tome da Srbija i narednu zimu dočeka spremna.

Kada je u pitanju proizvodnja električne energije u planovima poslovanja Elektroprivrede Srbije, predstavljena su strateška opredeljenja, a kada je u pitanju prirodni gas dodatne količine već su obezbeđene u skladištima u Mađarskoj za narednu godinu i dalje se radi, najavila je Đedović.

Đedović je ukazala da se radi na strateškim dokumentima, kompasu za razvoj energetskog sektora do 2050. godine, u kojima će biti definisani okviri dinamike ulaganja, pre svega u obnovljive izvore energije.

Pred nama su značajne investicije u energetsku infrastrukturu, neophodne kako bismo obezbedili energetsku sigurnost našim građanima i privredi i ostvarili zacrtane ciljeve dekarbonizacije, rekla je ona.

U saopštenju se navodi da je Đedović istakla da paralelno ide reforma javnih preduzeća i napravljeni su značajni koraci prve faze reforme Elektroprivrede Srbije, koja se odnosi na promenu pravne forme preduzeća kao osnove za dalju korporativizaciju i profesionalizaciju upravljanja.

Đedović je poručila da će izmenama propisa i predviđenim budžetom, status energetski ugroženog kupca moći da ostvari tri puta više građana nego do sada, odnosno približno 190.000.

Šef misije MMF Donal Mekgetingen naveo je da je energetska sigurnost i stabilnost apsolutni prioritet, kao i da je adekvatno planiranje i efikasno upravljanje energetskim sektorom preduslov da bi mogao da funkcioniše održivo, dugoročno posmatrano.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boravi u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom koji je odobren 22. decembra 2022. godine, podseća se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari