Dubravka Đedović Handanović: HE „Đerdap 1“ jedan od stubova elektroenergetskog sistema Srbije 1foto FoNet/EPS

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je Hidroelektrana „Đerdap 1“ jedan od stubova elektroenergetskog sistema te da je revitalizacijom obezbeđen duži radni vek, kao i veća proizvodnja i pouzdanost rada ove elektrane.

– HE Đerdap 1“ je više od pet decenija ponos srpske hidroenergetike i uspešno urađenom revitalizacijom biće to sigurno i narednih 30 do 40 godina, on je deo istorije, ali će završetkom revitalizacije biti i deo budućnosti Srbije. Dobili smo povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost – poručila je ministarka Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, revitalizacijom je uvećan kapacitet hidroelektrane i dobijeno je novih 100 zelenih megavata.

– HE Đerdap 1 daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti sistema i trenutno učestvuje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 23 odsto. Velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova našeg elektroenergetskog sistema, kao i veliki i stabilni proizvođači zelene energije, a planiramo da gradimo i nove reverzibilne hidroelektrane, pre svega RHE Bistrica, što je važno zbog stabilnosti snabdevanja i integracije novih elektrana koje koriste energiju sunca i vetra – navela je ministarka Đedović Handanović.

Ukupno je u taj projekat uloženo više od 180 miliona evra. Glavni isporučilac opreme je ruska firma „Silovije mašini“, deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama, a izvođači su bili radnici nekoliko domaćih firmi.

Današnjem obeležavanju kraja revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane  prisustvovali su v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harcenko i predstavnici  ruske firme „Silovije mašini”.

-Veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane već je pokazao odlične rezultate. Proizvodnja je prešla projektovanu godišnju od 1.5 milijardi kWh, a postavljen je dnevni rekord proizvodnje od 27.650 Mwh naglasio je Živković. On je dodao da EPS nastavlja revitalizacije u hidro sektoru , a najznačajniji projekti su modernizacija „Vlasinskih hidroelektrana“, „Bistrice“, „Potpeć“ i „Đerdap 2“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari