Da li je "Urbanizam" promenio plan regulacije kako bi firma u kojoj je suvlasnik Dušan Tadić mogla da gradi desetospratnicu? 1Hotel Sajam u Novom Sadu Foto: Aleksandar Latas/Danas

Hotel „Sajam“, čiji je jedan od suvlasnika fudbaler Dušan Tadić, biće srušen i na njegovom mestu bi trebalo da bude izgrađena desetospratnica, prikazano je u novom planu generalne regulacije Novosadskog sajma, koji se nalazi na javnom uvidu.

Kompanija u kojoj je suvlasnik srpski fudbalski reprezentativac Dušan Tadić, planira gradnju zgrade na mestu gde se sada nalazi hotel.

Kako su isplanirali u javnom preduzeću „Urbanizam“, hotel „Sajam“ je predviđen za rušenje, a umesto dva sprata koliko je tu ranije bilo dozvoljeno da se gradi, sada će moći i do deset.

Kao vlasnik ovog hotela, koji je već godinama unazad zatvoren, u katastru je upisan „MD Ventures“, ćerka firma „MD Invest 021“, pisao je ranije portal 021.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre (APR), kao vlasnici kompanije „MD Invest 021“ iz Novog Sada, koja je osnovana 2015. godine, navedeni su fudbaleri Dušan Tadić i Milko Novaković.

Da li je "Urbanizam" promenio plan regulacije kako bi firma u kojoj je suvlasnik Dušan Tadić mogla da gradi desetospratnicu? 4
Foto: EPA-EFE/ YVES HERMAN POOL

Takođe, Novaković se navodi kao direktor u obe ove kompanije.

Kako je budući objekat definisan kao „opštegradski i linijski i poslovni centar“, tu će moći da se grade i poslovni prostori i stanovi, u zavisnosti od volje investirora.

U planu je, takođe, da se u zgradi nalaze i dve podzemne garaže.

Da li je "Urbanizam" promenio plan regulacije kako bi firma u kojoj je suvlasnik Dušan Tadić mogla da gradi desetospratnicu? 5
Hotel Sajam u Novom Sadu Foto: Aleksandar Latas/Danas

Reporter Danasa koji je obišao ovu zgradu starog hotela „Sajam“ na licu mesta već je zatekao radnike koji su, kako se čini, počeli da rade na pripremanju ovog objekta za rušenje.

U zgradi je nekoliko radnika, čuje se razbijanje stakla i udarci hilti bušilice, skida se stolarija i polako krči sve što se nalazi unutra. Okolina hotela je zapuštena i zarasla u travu.

Našem novinaru nije dozvoljeno da priđe bliže i da fotografiše objekte iz blizine, a ljudi koje je zatekao, takođe, nisu želeli da mu pruže bilo kakve informacije.

Ono što se može naslutiti iz plana Urbanizma je da će nova Tadićeva zgrada verovatno služiti pre svega za poslovanje u okviru „komercijalnih, uslužnih ili kulturnih delatnosti“.

Iz pokreta „Bravo“ rekli su da je Tadić dobio ove pogodnosti za veću spratnost od „Urbanizma“ jer je, kako navode, između ostalog i blizak sa novosadskim odborom Srpske napredne stranke (SNS).

Navode da je dobio Februarsku nagradu još dok je gradonačelnik bio Miloš Vučević, a ove godine u javnosti se pojavio i sa novim gradonačelnikom Milanom Đurićem, kada je bio kum na gradskoj slavi Đurđic.

Advokat kompanije „MD INVEST 021“ Ivan Gvozdenac kaže za Danas da ne znaju zašto je odjednom došlo do, kako kaže, napada na njihov projekat i dizanja prašine u javnosti.

„Sve je rađeno po zakonu, a plan regulacije, koji se navodi kao sporan, izmenjen je pre nego što je ova kompanija kupila objekat“, objašnjava on i dodaje da zato tu nema nikavog razloga za pravljenje pompe.

Kako naglašava, oba vlasnika ove firme su uspešni fudbaleri i poreklo njihovog novca je čisto.

Građevinski inženjer Danijel Dašić za Danas objašnjava da po Zakonu o planiranju i izgradnji nije moguća promena planskih dokumenata bez učešća javnosti u svakom koraku tog postupka, od poziva preko organizovanja javnih rasprava, prijema i razmatranja svih primedbi i konačnog usaglašavanja, gde je, kako dodaje, neophodno ispoštovati sve zakonom propisane rokove.

„Republika Srbija, 2018. godine nakon usvajanja dodatnog protokola EU koji garantuje učešće građana u procesu donošenja odluka je obavezala i lokalne samouprave da usklade svoje Statute sa tim krovnim dokumentom, pa je tako najverovatnije ovaj ubrzani proces u suprotnosti i sa lokalnim i pokrajinskim zakonima i procedurama“, navodi naš sagovornik.

On dodaje da izgleda da se vlasti mnogo žuri da završi sve svoje planirane aktivnosti pre izbora.

„Zbog toga ne mare mnogo za zakone i propise“, naglašava Dašić.

Ipak, kako kaže, ovo nije očekivao od kapitena naše fudbalske reprezentacije.

Inače, kompleks Novosadskog sajma se prostire na ogromnih 23 hektara i na njegovom delu kod Bulevara Evrope planira se gradnja multifunkcionalnog kompleksa sa objektima visine i do osam spratova.

Ovi objekti će imati funkciju izložbenog prostora za potrebe sajma, ali mogu poslužiti sportskim manifestacijama ili komercijalnim sadržajima.

Gradiće se nadvožnjak, koji će povezati ulicu Novosadskog sajma i Bulevar Evrope u predelu raskrsnice sa ulicom Branka Bajića.

Iz plana, koji će na javnom uvidu biti do 21. decembra na sajtu „Urbanizma“, ne može se saznati kada bi ovo sve moglo biti realizovano.

Podsetimo, nekadašnji vlasnik hotela „Sajam“ bio je kontroverzni biznismen Dragan Amidžić koji je ubijen 2019. godine ispred lokala u Sremskoj Kamenici.

Njegov ubica ni posle četiri godine istrage nije pronađen.

U avgustu je u nacrtu Plana generalne regulacije kompleksa Novosadskog sajma kao razlog zašto se menjaju planovi navedeno „usklađivanje sa Generalnim urbanističkim planom grada i prostornim potrebama korisnika prostora“.

Tada je novinar 021.rs proverio u katastru i objavio da kao vlasnici hotela „Sajam“ više nisu upisani naslednici Dragana Amidžića, nego je to građevinska firma „MD Ventures“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari