Turistička inspekcija oduzela je od početka ove godine dve licence za organizovanje turističkih putovanja, zbog toga što su agencije otkazale putovanja, a da putnicima nisu vratile novac u zakonom propisanom roku od 15 dana – kažu za Danas u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.


Za tri agencije, kako napominju, postupak za oduzimanje licenci je u toku. Kako je poslednjih dana u medijima bilo vesti o tome da Hellena travelu preti zatvaranje, u Ministarstvu kažu da su turistički inspektori trenutno u kontroli te agencije i da će se o eventualnim merama izjasniti tek kada ceo postupak bude završen.

– Kontrola u ovoj agenciji je u toku, a u vezi sa slučajem saobraćajne nesreće autobusa u kome su bili i putnici ove agencije. Inspektori utvrđuju činjenice i nakon toga, eventualno preduzimaju zakonom propisane mere. Dakle, treba da sačekamo da se završi kontrola da bismo mogli da razgovaramo o ishodu kontrole i preduzetim merama – napominju za Danas u Ministarstvu.

Procedura za oduzimanje licenci podrazumeva da nakon kontrole i eventualnog predloga inspektora da se nekoj turističkoj agenciji oduzme licenca, počinje upravni postupak. Pokretanje postupka ne znači da će agencija automatski izgubiti licencu.

Ukoliko se to i desi, putnici koji su već uplatili aranžman i potpisali ugovor sa agencijom koja je u međuvremenu izgubila dozvolu za rad, ipak ne moraju da strahuju, jer prema odredbama Zakona o turizmu agencija ima pravo da realizuje samo prethodno ugovorena putovanja, kako ti putnici ne bi bili oštećeni.

Posle toga, turistička agencija koja je ostala bez licence ne može više da bude organizator putovanja, ali može da nastavi sa radom kao posrednik u prodaji turističkih putovanja drugih turističkih agencija koje imaju licencu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari