Dveri: Poreska inspekcija zlostavlja malu privredu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Poreska inspekcija nemilosrdno zlostavlja domaću malu privredu, uvedeni su novi nameti a uslovi za subvencije države su tako formirani da ni pet odsto privrednika nije moglo da ih ispuni, zbog čega se male, porodične firme gase pod nelojalnom konkurencijom i bez ikakve zaštite i podrške države a mala privreda je u potpunom kolapsu, saopšteno je danas iz pokreta Dveri.

Dveri navode da je u isto vreme, računajući kumulativno, Srpska napredna stranka (SNS) multinacionalnim kompanijama dala „15 puta više subvencija od srpske male privrede i to sve iz budžeta“.

„Tako su neke privilegovane kompanije dobijale subvencije i do 144.000 evra po radnom mestu, kao Henkel. Oko 20 odsto kompanija je napustilo Srbiju odmah po isteku perioda određenim ugovorom o subvenciji. Za vreme rada u Srbiji pokazalo se da ne poštuju srpske zakone, zlostavljaju radnike, zabranjuju sindikalno udruživanje… Nažalost, imali smo i nekoliko tragičnih događaja smrti na radnom mestu usled iscrpljenosti. Većina ovih kompanija preko 90 odsto sirovina uvozi tako da lokalna privreda nema nikakve koristi od njih“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „ukupne strane investicije u Srbiji na godišnjem nivou iznose oko četiri milijarde evra, dok su doznake oko pet milijardi evra i rastu“, zbog čega Dveri ocenjuju da su „naši državljani iz inostranstva najveći su investori i dobročinitelji Srbije, jer upravo oni ogromnim dotacijama pomažu našim građanima da prežive pljačkašku politiku SNS“.

U cilju zaštite domaćih privrednika Dveri predlažu da Vlada Srbije za 400.000 gladnih i socijalno ugroženih građana Srbije obezbedi za sledećih šest meseci, do 1. aprila 2024, vaučere (vrednosne čekove) ili grantove (uslovljene čekove) u iznosu od 10.000 dinara na mesečnom nivou za kupovinu osnovnih životnih namirnica, isključivo domaćeg porekla.

„Za vreme globalne domaće i svetske ekonomske krize kada čitav svet klizi u recesiju, tražimo da sve državne institucije i javna preduzeća za svoje potrebe kupuju prehrambene i poljoprivredne proizvode isključivo domaće proizvodnje, a sve u skladu sa međunarodnim ugovorom SSP (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) sa EU“, piše u saopštenju.

Dveri navode i da je potrebno stimulisati poslodavce da isplaćuju veće lične dohotke zaposlenima, što je moguće ukoliko se na više isplaćene zarade progresivno smanjuju porezi i doprinosi.

„Na taj način država bi imala bolje punjenje budžeta, poslodavci bi poslovali u legalnim tokovima, zaposleni bi imali veće prinadležnosti, a samim tim povećala bi se javna potrošnja, kao i sveopšti rast BDP-a Repubike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari