Novi projekat sa EBRD-40,5 miliona evra za obnovljive izvore energije 1Foto FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u Londonu dva sporazuma o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.

U prisustvu premijerke Ane Brnabić, ministarka Đedović Handanović potpisala je Sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti od tri miliona evra u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji”, koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa EBRD i gradovima i opštinama širom Srbije, navedeno je u saopštenju.

„Kroz projekat ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva, planiramo uvođenje OIE u sektor daljinskog grejanja u 10 lokalnih samouprava u Srbiji korišćenjem, između ostalog, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora“, navela je ministarka, pominjući investicije u Bogatiću, Novom Pazaru i Kruševcu.

Prema njenim rečima, realizacijom projekata planirah sa EBRD udvostručena bi bila proizvodnja toplotne energije iz OIE, uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Sa EBRD potpisano je i Pismo o namerama, kojim će Ministarstvo nastaviti saradnju sa tom institucijom u sprovođenju aukcija za dodelu tržišnih premija za OIE u ovoj godini.

Te aukcije deo su trogodišnjeg plana za obezbeđivanje najmanje 1.300 megavata novih kapaciteta iz OIE, a investitori će se nadmetati za tržišne premije za ukupno 400 megavata, navela je ministarka, ističući da Srbija među pet najvećih tržišta EBRD.

Direktorka EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlot Ruhe izrazila je zadovoljstvo nastavkom saradnje, dodajući da se nada da će ove godine biti ponovljen prošlogodišnji
uspeh.

U okviru posete Londonu, ministarka rudarstva i energetike učestvovala je i na sastanku delegacije Vlade Srbije koju predvodi premijerka Ana Brnabić s predsednicom EBRD Odil Reno Baso, kao i na energetskom panelu u okviru Investicionog samita za Zapadni Balakan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari