EIB Global finansirao projekte vredne 10,8 milijardi evra u 2022. 1Foto: Shutterstock/Roberto La Rosa

Razvojni ogranak Evropske investicione banke za zemlje van Evropske unije, EIB Global prošle godine je u prvoj godini svog postojanja, plasirao 10,8 milijardi evra.

To je za 50 odsto više nego što je banka uložila u zemlje van EU tokom 2021. godine, saopštila je Evropska investiciona banka.

Ovaj iznos obuhvata i 1,7 milijardi evra ranije potpisanih sredstava koja su preusmerena za hitnu pomoć Ukrajini. Grupacija EIB je prošle godine nastavila da podržava razvoj zdravstvenog sistema, pristup pijaćoj vodi, pristupačnim i obnovljivim izvorima energije. Finansiranje namenjeno Severnoj i Podsaharskoj Africi ukupno je dostiglo 4,1 milijardu evra. Za zemlje Zapadnog Balkana banka je potpisala zajmove u vrednosti od 824 miliona evra, zajedno sa preko 11 miliona evra bespovratnih sredstava. Očekuje se da će ova sredstva za region podstaći investicije u vrednosti od gotovo 3,5 milijardi evra.

„Uprkos izazovnoj geopolitičkoj situaciji i sukobima širom sveta, moramo odlučno nastaviti da podržavamo pravedni globalni prelazak na nultu neto emisiju,” rekao je Verner Hojer, predsednik Evropske investicione banke.

„Ako želimo da ostvarimo ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, treba da jačamo održiva partnerstva i savezništva na svim nivoima. Već u prvoj godini svog postojanja EIB Global je dokazao da aktivno doprinosimo ravnopravnijem svetu pod okriljem Evropske unije, naročito kroz podršku projektima u okviru strategije Globalni izlaz.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari