EIB globalno finansirala projekte vredne 95 milijardi evra u 2021. 1Brussels , 27/01/2022 Annual EIB press conference Pix : Werner Hoyer Credit : Frederic Sierakowski / Isopix

Sa 95 milijardi evra Evropska investiciona banka je u 2021. godini dostigla najviši nivo u njenoj 63-godišnjoj istoriji.

Grupacija EIB je u prošloj godini povećala iznos plasmana za 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u saopštenju banke Evropske unije, što je posledica mera protiv pandemije.

Od početka pandemije kovida-19, za borbu protiv negativnih posledica Grupacija je obezbedila ukupno 58,7 milijardi evra“, stoji u saopštenju ove banke.

EIB je obezbedila više od 65 milijardi evra u kreditima, dok je Evropski investicioni fond (EIF) obezbedio nešto više od 30 milijardi evra u garancijama i vlasničkom kapitalu. Istovremeno, povećala je investicije u zelenu i digitalnu tranziciju, u skladu sa svojim Klimatskim akcionim planom usvojenim 2020. godine. Oko 27,6 milijardi evra usmereno je za podršku zelenoj transformaciji. Gotovo polovina finansijskih sredstava– 45 milijardi evra, plasirano je za mala i srednja preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari