EIB objavila šta su prioriteti na Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA-EFE/Mika Schmidt / POOL (Arhiva)

Evropska investiciona banka (EIB) danas je objavila da su njeni glavni prioriteti na zapadnom Balkanu investicije u konkurentnost, inovacije i zaštitu od klimatskih promena.

U saopštenju EIB je istaknuto da će ta banka podržati i ulaganja u puteve, željeznicu, postrojenja za prečišćavanje vode, škole, bolnice i mala i srednja preduzeća.

„EIB ostaje posvećena ekonomskom i socijalnom razvoju zapadnog Balkana i planira da poveća svoj investicioni portfolio u regionu, dajući prioritet projektima konkurentnosti, inovacija i klime“, izjavio je predsednik EIB Verner Hoier na Samitu za zapadni Balkan, održanom nedavno u Poznanju.

On je istakao da je EIB pratila uspeh Poljske ulaganjem 64,2 milijarde evra od 1990. godine.

„Banka EU spremna je da ponovi takav uspeh na zapadnom Balkanu. Naše aktivnosti su osmišljene da podrže sprovođenje politike proširenja EU i spremni smo da u regionu učinimo više sa širokim spektrom različitih finansijskih i savetodavnih proizvoda“, rekao je Hoier.

Na marginama samita, EIB je potpisala novi sporazum o podršci Investicionom okviru za zapadni Balkan (VBIF) u koji će Poljska uplatiti pola miliona evra.

WBIF omogućava EIB-u da usmeri dodatna finansijska sredstva u region s ciljem unapređenja povezivanja unutar regiona i njegovog povezivanja sa Evropskom unijom.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan kombinuje kredite EIB-a sa grantovima i usmerava ih u privatne investicije, a do sada je mobilisao 18 milijardi evra investicija.

U budućnosti WBIF će se proširiti iz oblasti saobraćajnog i energetskog povezivanja na pružanje podrške projektima životne sredine, socijalne ekonomije, digitalnim programima i novom Zelenom planu za zapadni Balkan.

EIB je u saopštenju podsetila da je 4. jula u Beogradu potpisala projekat o pomoći od 1,1 milion evra sa Gradom Beogradom, u okviru ERI programa, radi podrške poboljšanju vodovodne i kanalizacione infrastukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari