Ekonomije regiona porasle za oko 10 odsto od 2020. godine, Srbija se istakla rezultatima u eFiskalizaciji 1Foto: NALED

Ekonomije regiona su od pandemije korona virusa, odnosno u protekle tri godine, ekonomski porasle za oko 10 odsto dok je u Evropskoj uniji (EU) rast iznosio oko tri odsto, rečeno je na otvaranju međunarodne konferencije „CORE days“ u Kotoru, gde je predstavljen prvi regionalni indeks o uslovima za održivi ekonomski razvoj.

Indeksom su obuhvaćene Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo* i Severna Makedonija, koje zajedno čine tržište od gotovo 20 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od skoro 200 milijardi evra.

U izveštaju se navodi da je za još brži ekonomski rast neophodno unaprediti poslovno okruženje u celom regionu.

Rezultati prvog regionalnog indeksa pokazuju da je Hrvatska najbolje rangirana u regionu, kao članica EU koja ima relativno povoljno poslovno okruženje, i to sa posebno visokim rezultatom u oblastima kao štu su makroekonomska stabilnost i vladavina prava.

Srbija sledi na drugom mestu sa odličnim rezultatima u eFiskalizaciji i elektronskim sistemom za izdavanje građevinskih dozvola.

Potom se ističe Crna Gora sa poreskom reformom i ukidanjem doprinosa za zadravstvo što je imalo pozitivne efekte na rast privrede i naplatu budžetskih prihoda.

Albanija je na četvrtom mestu sa više od 1.000 digitalizovanih usluga za oko 2,8 miliona korisnika.

Severna Makedonija je rangirana peta sa pozitivnim pomacima u pogledu kvaliteta regulative, a na začelju tabele su Kosovo* i Bosna i Hercegovina.

Otvaranje „CORE days“ konferencije bila je i prilika da Niš, Paraćin, Stanari i Srbac dobiju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) i tako se pridruže mreži od 44 lokalne samoprave iz celog regiona koje su sertifikovane u poslednjem ciklusu.

Konferenciju „CORE days 2023 – Pametan i zeleni rast“ – lokalno, regionalno, evropski, organizuje NALED u saradnji sa drugim članovima Partnerstva za konkurentni region uz podršku Švedske Vlade koju sprovodi Sida i Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari